Uutiset

Vaaleilla on politiikassa paikkansa

SDP:n tuore puoluesihteeri Mikael Jungner on aloittanut työnsä räväköitä lausuntoja jakaen. Tyylillään hän varmasti tekee sen, mitä puoluejohtaja Jutta Urpilainen odottaakin.

Kevään eduskuntavaalit lähestyvät ja tämä tosiasia saa kaiken aikaa enemmän painoa politiikassa. SDP hakee tietä ulos oppositiosta nimenomaan linjaansa terävöittämällä.

Muun muassa Turun Sanomissa julkaistussa haastattelussa Jungner käy sumeilematta pääministeri Mari Kiviniemen hallituksen kimppuun.

– Nykyinen hallitus on keväästä lähtien siirtänyt isoja päätöksiä seuraavalle hallitukselle, purnaa Jungner, joka kertoo puhuvansa tätä nykyä Kiviniemen toimitusministeristöstä.

Puoluesihteeri olisi odottanut hallitukselta ratkaisua varsinkin pääomaveron nostossa ja työurien pidentämisessä.

Jungner nostaa hieman turhaan listalleen työurien pidentämisen, sillä siitä vaati vakavalla mielellä nopeaa päätöstä jo pääministeri Matti Vanhanen (kesk.).

Eläkeiän nostaminen kaatui ay-puolen tiukkaan vastustukseen, ei maan hallituksen kyvyttömyyteen tehdä asiasta kestävä ja työurien pidentymiseen johtava ratkaisua.

Jungnerin arvio Kiviniemen hallituksesta kestää kritiikkiä. On aivan totta, että jo Vanhasen johtama hallitus jätti suuria ratkaisuja tekemättä ja tästä eteenpäin aina vaaleihin asti hallituksen voi nähdä toimitusministeristönä Jungnerin tapaan.

Mitään uutta tilanteessa ei ole, ei voi olla, eikä saakaan olla!

Eduskuntavaalien lähestyminen vaikuttaa politiikan sisältöön. Näin on aina ollut, eikä tätä pidä nähdä politiikkaan kuulumattomana kielteisenä asiana.

Jungner perää vieläkin hallitukselta isoja päätöksiä. Hänen toiveensa täyttäminen olisi moraalisestikin arveluttavaa.

Pääosaan politiikassa ovat nousemassa ensin äänestäjät, sitten vaalituloksen varaan muodostettava uusi hallitus.

Uuden hallituksen päätehtävä on laatia neljän vuoden hallitusohjelma, jonka punainen lanka ei voi olla mikään muu kuin valtion tulojen ja menojen tasapainottaminen.

Ei olisi kestävää, jos paikkansa jättävä hallitus tekisi kovia päätöksiä ja sitoisi näin – enemmän tai vähemmän – myös vaalien jälkeisen hallituksen käsiä.

Kyllä Suomen kansantalous kestää odotuksen ensi kevääseen, mutta vaalien jälkeen on nopeiden taloutta koskevien siirtojen hetki.

Elpyvä, kasvuun kääntynyt talous auttaa seuraavaa hallitusta, mutta edes valtion velan kasvattamisen katkaisu ei onnistu ilman kulujen rajua leikkausta.

Jungner ei ole ainoa politiikkaa teorian suunnasta lähestyvä. Talouden asiantuntijat jakavat neuvoja tyyliin ”mitä voisi tehdä, jos politiikka ei olisi päätösten esteenä”.

Samassa hengessä puhuu eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.). Hän on monessa taloutta koskevassa kovistelussaan vähintään oikeilla jäljillä, mutta ottaa kantaa kuin vaaleja ei olisi näköpiirissä.

Päivän lehti

22.1.2020