Uutiset

Vaaleista ei saa tulla saippuaoopperaa

Hieman yli viikko sitten Hämeenlinnan seudulla vieraillut tasavallan presidentti Tarja Halonen kertoi toivovansa lyhyttä presidentinvaalikampanjaa. Halonen epäilee, että päivänpolitiikan asioiden hoito vaikeutuu varsinkin, jos ehdokkaana on pääministeri. Halosen vierailun aikana kokoomuksen Sauli Niinistö suostui presidenttiehdokkaaksi, Matti Vanhanen paljastanee aikeensa parin viikon kuluttua.

Halosen esitys lyhyestä kampanjasta tuskin toteutuu. Hänen toivomustaan eivät tunnu kunnioittavan edes sosiaalidemokraatit. SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen ampui Turun Sanomien kolumnissaan täyslaidallisen kohti kokoomusta ja Niinistöä. Erityisen hermostuneita demarit ovat porvaripuolueiden kaavailemasta yhteistyöstä.

Johtavat sosiaalidemokraatit toistavat mielellään väitettä, jonka mukaan keskusta ja kokoomus haluavat ohjailla äänestäjiä presidentinvaalien toisella kierroksella. Tulkinta on outo. Vapaassa maassa jokainen äänestäjä tekee itsenäisen ratkaisun äänestyskopissa. Porvaripuolueet voisivat aivan yhtä perustellusti syyttää SDP:tä siitä, että puolue pyrkii kanavoimaan ääniä demariehdokkaalle.

Presidentinvaalien merkillisimmästä puheenvuorosta vastaa kuitenkin kulttuuriministeri Tanja Karpela (kesk.) Me Naiset -lehdessä julkaistussa tilityksessä hänen ja Sauli Niinistön kihlauksen purkamisesta. Karpelan mielestä hän teki oikean ratkaisun. Karpelan todistuksen mukaan Niinistö edustaa arvoja, joissa ei ole järin paljon sijaa suvaitsevaisuudelle, inhimilliselle lämmölle ja toisten ihmisten kunnioittamiselle.

Niinistö on ollut, ainakin toistaiseksi, Karpelan haastattelusta hiljaa. Sen sijaan kokoomus on ollut puoluesihteeri Harri Jaskarista lähtien Karpelan puheista närkästyneitä. Euroedustaja Piia-Noora Kauppi arvelee Ilta-Sanomissa, ettei Karpela esittänyt arvioitaan Niinistöstä suinkaan sattumalta.

Karpela itse tiennee, mitä hän ajaa takaa avautumisellaan. Jos hän kuvittelee, että yksityishenkilö Tanja Karpela voi esittää politiikan ulkopuolisia arvioita yksityishenkilö Sauli Niinistöstä, hänen käsityksensä sekä julkisuuspelistä että politiikasta ovat hätkähdyttäviä. Jo pitkään julkisuuden valokeilassa olleen Karpelan täytyy tietää, että hänen arvioillaan on poliittista merkitystä.

Haluaako kulttuuriministeri Karpela romuttaa porvaripuolueiden suunnitelmia? Keskustan ja kokoomuksen yhteistyöllä ei ole pohjaa, jos johtavat poliitikot, kuten ministerit, mollaavat toisen puolueen ehdokasta.

Niinistön ehdokkuuden julkistaminen ei tarkoita sitä, että presidentinvaalien kampanjaa kiihdytetään jo nyt ylikierroksille. Äänestäjät tuskin jaksavat kiinnostua ehdokkaiden liian kauan kestävästä piikittelystä. Karpelan haastattelu ja myös Vanhasten avioero saattavat johtaa siihen, että presidentinvaaleista tulee juorujen siivittämää saippuaoopperaa. Suomen parhaaksi on kampanja, jossa haetaan pätevintä henkilöä tasavallan presidentiksi.

Päivän lehti

22.1.2020