Kolumnit Uutiset

Vaaleja olisi varaa yksinkertaistaa

Kävin eilen äänestämässä, sillä ennakkoäänestyksen ensimmäiseen aamuun osallistumisesta on tullut minulle jo perinne.

Aamuyhdeksältä kauppakeskuksen äänestyspaikalla oli lisäkseni muutama seniorikansalainen sekä pari uutta suomalaista, ehkäpä ihan ensimmäistä kertaa äänestämässä.

Kaikki oli korutonta, arkista ja hieman tylsääkin – niin kuin hyvin toimiva demokratia tapaa yleensä olla.

Suomalaista vaalitapaa leimaa turvallisuus. Äänistä jää bitin sijaan lippu todisteeksi eikä ulkopuolisille ole annettu helppoja mahdollisuuksia tulokseen vaikuttamiseksi.

Siksi vaalitoimitsijoinakin on vapaaehtoisia eri puolueista. Terve epäluottamus pitää toimitsijat tarkkoina toistensa vilppiyrityksille.

Mutta ei tämä systeemikään täydellinen ole. Meillä on nimittäin kaksi täysin erilaista äänestysjärjestelmää, joissa äänestäminen tapahtuu eri paikoissa ja eri säännöillä.

Ennakkoon voi äänestää missä tahansa, mutta vaalipäivänä vain tietyssä paikassa. Toista äänestystä pyörittää vaalilautakunta vapaaehtoisineen, toista vaalitoimikunta.

Eurovaaleissa pääsin vaalilautakunnassa näkemään, miten tämä voi sekoittaa äänestäjiä. Ei ollut mukavaa lähettää oikeaa äänestyspaikkaansa etsivää ihmistä vielä toiselle tai kolmannelle koululle. Eikä näitä tapauksia ollut vain yksi tai kaksi, vaan niitä tuli pienellekin äänestyspaikalle pitkin päivää.

Kuinkahan monta ääntä jää antamatta näiden väärinkäsitysten takia?

Vaaleja voisi järkeistää luopumalla koko vaalisunnuntaista. Meillä on toimiva ja joustava ennakkoäänestys, joka toimisi ainoana äänestystapana.

Ihmiset liikkuvat ja asuvat kaukana kotiseuduiltaan ja harva viitsii palata puolen Suomen läpi kotikulmille vain äänestämään.

Jos äänestysaikaa on vajaa viikko ja vaaliuurnat suljetaan keskiviikkona tai torstaina, olisi vaalien tulos julkistamista vaille valmiina sunnuntai-iltana.

Toiveeni tulee tuskin koskaan toteutumaan, sillä vaaleissa jos missä perinteet painavat ja kaikki muutokset ovat hankalia.

Samasta syystähän USA:n presidentinvaalitkin ovat marraskuun ensimmäisenä tiistaina, niin kuin ovat olleet jo 1840-luvulta lähtien. Silloin nimittäin maanviljelijöillä on syksyn sadonkorjuu jo tehtynä, mutta Keskilännen valtavat tiettömät taipaleet eivät ole vielä ehtineet muuttua hevosrattaille mahdottomaksi mutavelliksi.

Päivän lehti

3.6.2020