Uutiset

Vaalien jälkeen pöytään lyödään uudet sote-rätingit

Molemmat säilyvät, jos niin halutaan ja yhteistyötä pysytään tekemään seutukuntien kesken. Näin vastasi ylilääkäri Ari Palomäki keskiviikkoillan kuumiin kysymyksiin. Ne kuuluivat säilyykö keskussairaala? Pysyykö terveyskeskus?

Palomäki tarkasteli asiaa pitkällä perspektiivillä. Tilaajajohtaja Jukka Lindberg laajensi näkökulmaa erityisesti tulevaisuuteen.

Hän veikkasi, että sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalvelut tuotetaan ehkä jo tulevana vaalikautena vain noin 50 yksikössä. Kanta-Hämeessä kolmessa tai neljässä yksikössä olivatpa ne sitten kuntia tai jotain muita himmeleitä. Erikoissairaanhoito tehdään yhdessä.

Vieläkin huikeampia malleja on parhaillaan pohdinnassa virkamiestyöryhmällä sosiaali- ja terveysministeriössä. Sen loppuraportti lykättiin vaalien yli, huhtikuun loppuun.

Lääkäriliiton Hämeenlinnan osaston ja Kanta-Hämeen lääkäriseuran keskustelutilaisuus veti perinteisesti salin täyteen väkeä.

Keskustelua käytiin kahdella tasolla. Asiantuntijat ja poliitikot, joita paikalla oli useita, halusivat keskustella linjauksista ja strategioista. Tavalliset terveyspalvelujen käyttäjät halusivat tietää, mikä on Ojoisten terveysaseman kohtalo ja miksi ensiapuun pitää jonottaa 12 tuntia.


Iso remontti tulee

Palomäki arvioi, että jo laman kourissa 1993 tehdyn valtionosuusuudistuksen tavoitteena oli kuntamäärä vähentäminen.

Siinä ei onnistuttu. Uudistus johti kuitenkin siihen, ettei valtion rahaa korvamerkitty. Kunnat voivat käyttää sen miten parhaaksi näkevät.

Nyt ollaan tilanteessa, että lähivuosina on pakko tehdä suuri sosiaali- ja terveydenhuollon remontti. Siitä vallitsee puolueiden kesken yksimielisyys. Miten ja mitä tehdään, siitä onkin erimielisyyttä.

Joka tapauksessa lähivuosina Suomessa ennakoidaan olevan 8-15 akuuttisairaanhoitoa tarjoavaa sairaalaa. On siinä ja siinä, onko sellainen Kanta-Hämeessä.

Palomäki painotti, että nyt keskustellaan 0-1 sairaalasta koko maakunnassa. Käytännössä akuuttisairaala on Hämeenlinnassa tai ei ollenkaan, vaikka Riihimäen suunnassa vielä haaveillaan jotain muuta.

Tosin sairaanhoitopiirin yhtymävaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemungin (sd.) mukaan poliitikot Riihimäelläkin ymmärtävät tämän, mutta tavallisilla kuntalaisilla on vaikeuksia ymmärtää.


Paljon enemmän yhteistyötä

Lindbergin ohella myös Kiemunki ja Sari Rautio (kok.) ilmoittautuivat uumoilluista sosiaali- ja terveydenhuollon malleista ns. Forssan mallin taakse. Eli noin koko maakuntaan tulee noin kolme sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalveluita tuottavaa yksikköä ja yksi keskussairaala erikoissairaanhoitoa tuottamaan.

Kiemungin ja Raution kesken vallitsee myös yksimielisyys siitä, että perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon pitää olla paljon lähempänä toisiaan.

-Pitää tehdä yhteistyötä eikä kilpailla. Pitää olla luottamusta ja kumppanuutta, Rautio painotti.

Ojoisten terveysaseman kohtaloa ei illan tilaisuudessa ratkaistu, mutta lievää vihreää valoa saatiin ainakin sille, että jonkin tasoisia palveluja säilyy.

Jukka Lindberg mainosti tekeillä olevaa terveyshyötymallia, joka palvelee erityisesti paljon terveydenhuollon palveluita tarvitsevia.

Tilaisuudessa käytiin myös perinteinen keskustelu lääkärien moraalista toimia sekä julkisella että yksityisellä puolella. Tässä Kiemunki ja osastonylilääkäri Antti Tamminen ottelivat ratkaisemattoman. (HäSa)

Menot