fbpx
Uutiset

Vaalien loppusuorasta tulee jännittävä – Sdp:n johto kutistuu, mutta myös kokoomuksen kannatus laskee

Perussuomalaisten vahva nousu jatkuu. HS:n mielipidemittauksessa se kasvatti kannatustaan lähes 4 prosenttiyksikköä.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne joutuu taistelemaan johtoasemansa puolesta. Kuva: Joel Maisalmi/arkisto
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne joutuu taistelemaan johtoasemansa puolesta. Kuva: Joel Maisalmi/arkisto

Eduskuntavaalien loppusuora avautuu tilanteessa, jossa sdp on kärjessä, mutta ero kakkosena tulevaan kokoomukseen kapenee koko ajan.

Perussuomalaiset näyttää yltävän huimaan loppukiriin. Puolue lisäsi kannatustaan lähes 4 prosenttiyksikköä aiemmasta noteerauksesta Helsingin Sanomien tiistaina julkaisemassa mielipidemittauksessa.

Perussuomalaisten taakse jäivät niin keskusta kuin myös yllättäen kannatustaan menettänyt vihreät.

Kärkikaksikon vauhti hiipuu, mutta kokoomuksen vähemmän kuin pitkään johtopaikkaa pitäneiden demareiden. Teoriassa on yhä mahdollista, että kokoomus ohittaisi sdp:n, vaikka sdp pysyykin vielä ennakkosuosikkina.

Helsingin Sanomien mittauksessa sdp:n etumatka kokoomukseen oli 2 prosenttiyksikköä.

Sdp:n kannatus oli laskenut 1,5 prosenttiyksikköä 19,5 prosenttiin. Kokoomus pakitti edellisestä saman tutkimuslaitoksen kyselystä 0,6 prosenttiyksikköä 17,5 prosenttiin.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on takellellut puhuessaan kestävän kehityksen arvonlisäverosta ja muutellut kantaansa edellisen hallituksen tekemään yhteisöveron laskuun. Viimeisissä tenteissä häntä on haastettu etenkin talousnäkemyksistä.

Keskustan kannatus polki HS:n mittauksessa käytännössä paikallaan 14,4 prosentissa. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) veto hajottaa hallitus ei näytä siten tuottavan keskustalaisten odottamaa tulosta.

Vihreille yllättäen takapakkia

Vihreille Helsingin Sanomien mittaus näytti kahden prosenttiyksikön laskua 12,0 prosenttiin, mitä voi pitää yllätyksenä. Ilmastopolitiikasta käytävän keskustelun on uskottu satavan puolueen laariin koko ajan nousevana kannatuksena.

Vihreät on saamassa kuitenkin selvän vaalivoiton, sillä edellisissä eduskuntavaaleissa sen ääniosuus oli 8,5 prosenttia.

Vasemmistoliittoa kannatti HS:n kyselyssä 9,6 prosenttia, rkp:tä 4,4 prosenttia, kristillisdemokraatteja 4,1 prosenttia ja sinisiä 1,1 prosenttia.

Helsingin Sanomien mielipidemittauksen toteutti Kantar TNS. Se tehtiin 3.-7. huhtikuuta, joten mukana on myös jo ennakkoäänestämässä käyneitä.

Kaikki alle 20 prosentin

Näyttää siltä, ettei yksikään puolue välttämättä ylitä 20 prosentin kannatusta.

Alma Median lehtien maanantaina julkaisemassa mielipidemittauksessa sdp:n suosio oli pudonnut 1,7 prosenttiyksikköä 19,6 prosenttiin.

Ero kokoomukseen oli kutistunut 2,6 prosenttiyksikköön. Kokoomuksen kannatus oli 17,0 prosenttia, mutta siinäkin oli 1,1 prosenttiyksikön pudotus.

Keskustan kannatukseksi saatiin 14,7 prosenttia, missä oli vaatimaton 0,6 prosenttiyksikön nousu aiemmasta. Keskusta pysyi Alman kyselyssä perussuomalaisten edellä.

Jussi Halla-ahon johtamilla perussuomalaisilla kuntohuippu näyttää osuvan kohdalleen. Kuva: Joel Maisalmi/arkisto
Jussi Halla-ahon johtamilla perussuomalaisilla kuntohuippu näyttää osuvan kohdalleen. Kuva: Joel Maisalmi/arkisto

Perussuomalaisten suosio oli 2,2 prosenttiyksikön selvässä nousussa. Sille mitattiin 13,4 prosentin kannatus.

Vihreiden ja vasemmistoliiton kannatus oli Alman kyselyssä liki ennallaan. Vihreitä kannatti 13,3 prosenttia ja vasemmistoliittoa 9,1 prosenttia.

Kristillisdemokraatteja kannatti 4,1 prosenttia, rkp:ta 3,9 prosenttia, sinisiä 2,0 prosenttia ja muita 2,9 prosenttia.

Alman Tietoykkösellä teettämä kysely tehtiin Helsingin Sanomien kyselyä aiemmin, 25.3-3.4. Molempien ilmoittama virhemarginaali on samaa luokkaa, suurimpien puolueiden kohdalla 2,3 prosenttia suuntaansa.

Ylen Taloustutkimuksella teettämä kannatusmittaus julkaistaan torstaina. Se on viime aikoina mitannut perussuomalaisille suuremman ja kokoomukselle pienemmän kannatuksen kuin Helsingin Sanomien mittaus.

Varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntaina.

___________________

Oikaisu 9.4.2019 klo 9.08

Korjattu Perussuomalaisten kannatuksen nousu 2,2 prosenttiyksikköön.

Menot