Uutiset

Vaalihuuma villitsee soutamaan ja huopaamaan

Köydenveto opiskelijoiden tulorajojen korottamisen ja opintorahan nostamisen välillä sai hallituksen budjettiriihessä tylyn lopun; köysi nirhattiin poikki ja pinoon. Jälkimainingeissa parannusta lupaillaan opiskelijoiden ateriatukeen.

Eurot valtion tilinpidosta sujahtanevat opiskelijoiden lompakoiden sijasta suorilta käsin opiskelijaravintoloiden taskuun. Hinnoissa kuulemma on korotuspaineita, joten opiskelijoiden tilanne on plus-miinus-nolla.

Opintoraha-tuloraja-vedätystä saatiin seurata jo aivan riittävästi yhden budjettiesityksen tarpeisiin. Palattakoon asiaan vuoden kuluttua – jos kukaan enää silloin muistaa nostaa asioita esille, kun vaalit on taas neljäksi vuodeksi käyty.

Kulttuuriministeri Tanja Saarelan (kesk.) ajama esitys opiskelijoiden tulorajojen korottamisesta saattoi hyvinkin (todennäköisesti) olla läpimätä vaalikupla. Onnistui se kuitenkin herättämään kannanottoja asiaan.

Demareiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman esittää viime sunnuntain Aamulehdessä mielipiteensä, jonka mukaan Saarelan sooloilu rikkoi muuten ah-niin-sopusointuisen hallituksen yhteistyöhengen.

Kilpailevien näkökantojen ja ehdotusten esittäminen lienee kuitenkin edelleen sallittua, myös ministereille?

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen puolestaan syyttää hallitusta samaisessa Aamulehdessä budjettifarssin tehtailusta. Tunnusmerkit hänen mielestään täyttyvät juurikin sekoilussa opiskelijoiden ateriatuen kanssa.

Kärpäsestä ei kannata lähteä leipomaan härkästä. Kataisen dramatiikantaju on pahasti hukassa, jos soutaminen ja huopaaminen opintoetuuksien kanssa riittävät tekemään budjettiesityksen valmistelusta farssin.

Siinä Katainen kuitenkin lienee oikeassa, että esityksen leipomisessa ovat epäkohtiin puuttumisen sijaan olleet päällimmäisenä mielessä ensi vuoden maalisvaalit.

Demokratian varjopuoliin kuuluu se, että vaalien alla kaikki pyrkivät puleeraamaan julkisivunsa ja tarjoamaan jotakin jokaiselle. Niin hallitus eipäs-juupas-leikillään kuin oppositiokin ärähtelyllään.

Äänestäjän ei auta muuta, kuin yrittää muistaa, että se, joka möykkää kovimmalla äänellä, ei välttämättä ole paras valinta.

Budjettiesityksen tekijöitä ei käy kateeksi. Jokainen haluaa yhteisestä kakusta tarpeelliseksi katsomansa osuuden. Ensin itketään, kun rahaa ei tule. Sitten, jos rahaa tulee, itketään, että sitä tulee liian vähän.

Vaikka esimerkiksi opiskelijoiden taloudelliseen tilanteeseen ei tukirahojen muodossa ole luvassa korotusta, paljonko olisi lämmittänyt muutaman euron lisä opintorahassa?

Enempää kun tuskin olisi ollut realistista odottaa, onhan yksinhuoltajienkin tyytyminen kuuden euron korotukseen elatustuessa lasta kohti.

Vaatimuksia rahan syytämisestä sinne ja tänne on helppo esittää. Kun vielä joku kertoisi, että mistä se kaikki raha nyhdetään.

teresa.kauppila@hameensanomat.fi

Vaatimuksia rahan syytämisestä sinne ja tänne on helppo esittää. Kun vielä joku kertoisi, että mistä se kaikki raha nyhdetään.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic