Uutiset

Vaalikampanjat eivät enää odota

Presidenttiehdokkaita kaupataan kansalle kovin perinteisin ja kuluneinkin keinoin, paidoin ja pinssein. Tuskin kukaan tammikuun pakkasilla tekee äänestyspäätöstään sen perusteella, kenen ehdokkaan t-paita oli syyskesän lämpimillä kaikkein vilpoisin. Kokoomuksen Sauli Niinistön rullaluistin-pinssi on sentään omaperäinen ja oivaltava.

Tarja Halosen taustajoukot SDP:ssä luottavat kulttuuriväen yhteisrintamaan. Kannattajalistalle haalitaan viihdemaailman ja taiteen tunnettuja nimiä, mikä ei säväytä vähääkään tavallista suomalaista äänestäjää vaan tuo pikemminkin kampanjaan elitismin leimaa.

SDP, keskusta ja kokoomus nimeävät presidenttiehdokkaansa virallisesti vasta myöhäissyksyllä. Kampanjatoimistot eivät kuitenkaan voi odottaa.

Presidentti Tarja Halosen varsinaisen kampanjan on kerrottu alkavan vasta joulukuussa. Ilmoittaa Halonen niin tai näin, kampanjat ovat jo alkaneet.

Kaikkea mitä Halonen ja pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanovat tulkitaan sitä taustaa vasten, että he ovat ehdokkaina ensi tammikuun vaaleissa.

Vaalien kolme kärkinimeä joutuvat sovittamaan ehdokkuutensa nykyisiin tehtäviinsä, mikä on mitä ilmeisimmin hankalinta pääministerin tehtävissä tiukasti kiinni olevalle Vanhaselle.

Matti Vanhanen on jatkuvasti politiikan parrasvaloissa, mikä tuo näyttävää julkisuutta, mutta myös riskinsä: pääministeri joutuu kantamaan vastuuta hallituksensa politiikasta niin hyvässä kuin pahassa.

Presidentti Tarja Haloselle ehdokkuuden yhdistäminen viranhoitoon on luontevampaa kuin Vanhaselle. Molemmilla on toki lupa toivoa lyhyttä kampanjaa, koska sen voi olettaa suosivan heitä.

Asetelma on Halonen-Vanhanen -kaksikon näkökulmasta hykerryttävä: pyrkiä pysymään vallassa, kun on jo tukevasti sen kahvassa kiinni. Molemmat voivat joutua asemansa takia puolustuskannalle enemmän kuin vielä osataan arvata.

Presidentin valtaoikeudet ovat rajalliset, mutta se ei ole päällimmäisenä äänestäjien mielissä, kun presidentistä taas kerran haikaillaan ratkaisijaa kaikkiin mahdollisiin ja mahdottomiin ongelmiin.

Sauli Niinistö on ollut kolmikosta aktiivisin ja häneltä on lupa odottaa edelleen uusia avauksia. Niinistöllä ei ole pidäkkeitä suuntaan eikä toiseen.

Niinistökin joutuu hoitamaan siviilivirkaansa Euroopan investointipankissa Luxemburgissa, mutta se on pikemminkin etu kuin rasite. Irtiotto päivänpolitiikasta on hyväksi uskottavalle ja räväkällekin kampanjalle.

Tarja Halosen asetelma vuoden 2000 vaalien alla oli tyystin toinen kuin nyt. Silloin hänen kansansuosionsa oli vasta syntymässä. Nyt kannatus on niin korkealla, että suuntaa ylöspäin ei ole.

Tarja Halosen kampanjapäällikkö Markku J. Jääskeläisen mukaan tärkeänä tavoitteena on saada suomalaiset ylipäätään äänestämään: kun kansalaiset äänestävät, he äänestävät Halosta. Uskomus on ennenaikainen ja ylimielinen.

Päivän lehti

14.8.2020