Uutiset

Vaalikeskustelu: Hämeenlinna valmis isäntäkunnaksi

 

Hämeenlinnan seudun kuntien ykköspäättäjät ovat eri mieltä siitä, mikä olisi jatkossa järkevin malli seudun terveydenhuollon järjestämiseksi.
 
Hämeenlinnan valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) ja hallituksen varapuheenjohtaja Tarja Filatov (sd.) toivat Hämeen Sanomien ja Yle Hämeen yhteisessä vaalikeskustelussa esiin näkemyksensä koko seudun yhteisestä terveydenhuoltoalueesta, johon kuuluisivat niin terveyskeskukset kuin keskussairaalakin.
 
– Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välinen raja-aita pitäisi purkaa, mutta jättäisin ainakin aluksi sosiaalihuollon siitä pois. Rakentaisin mallin Hämeenlinnan seudun varaan. Tärkeä kysymys on, minkä verran saataisiin yhteistyökumppaneita, jotta pystyisimme pitämään erikoissairaanhoidon vaikka isäntäkuntamallilla yllä, Kiemunki sanoo.
 
Filatovin mukaan kaikkein järkevintä olisi, että terveydenhuollosta vastaisi yksi yhtenäinen kunta.
 
– Mutta me emme elä tällaisessa maailmassa ja SDP on linjannut, ettei pakkoliitoksia tule. Meidän pitää kuitenkin pitää huolta siitä, ettei kaikkein vaativin erikoissairaanhoito karkaa liian kauas meidän käsistämme, Filatov muistuttaa.
 
Nykymalli toimii
Hattulan ja Janakkalan päättäjät eivät innostu naapuriensa näkemyksistä.
 
– En usko, että perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhdistämisestä saadaan hyvää systeemiä. Jos kehitetään ennaltaehkäisyä ja perusterveydenhuoltoa, kalliit hoidot vähenevät, toteaa Hattulan kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Hellevi Luopajärvi (sd.).
 
Janakkalan kunnanhallituksen puheenjohtaja Merja Taponen (kesk.) on tyytyväinen nykyiseen malliin, jossa erikoissairaanhoito kuuluu koko maakunnan kokoiselle kuntayhtymälle. Hän muistuttaa, että Janakkala tuotti vuonna 2010 sosiaali- ja terveydenhuollon sekä päivähoidon palvelunsa 4,2 miljoonaa euroa edullisemmin kuin Hämeenlinna.
 
– Ainakaan taloudellisin perustein ei ole järkevää muodostaa isompaa kokonaisuutta. Ja kolmestaan me emme kykene erikoissairaanhoitoa tuottamaan, Taponen sanoo.
 
Yhteistyö kelpaa
Hattulan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Seppo Kankkunen (sd.) huomauttaa, ettei Hattula aikoinaan ollut aloitteellinen Hämeenlinnan seudun terveystyön kuntayhtymän purkamisessa. Hän ei pitäisikään pahana paluuta vastaavanlaiseen järjestelmään.
 
– Järkiinsähän kaikki tulee aikanaan. Hattula on valmis hyvään kuntien väliseen yhteistyöhön jatkossa myös sosiaalihuollossa, Kankkunen sanoo.
 
Janakkalan valtuuston varapuheenjohtaja Raija Ranta-Porkka (sd.) pitää hyvänä, että erilaisia vaihtoehtoja selvitetään.
 
– Meidän pitäisi tehdä erilaisia selvityksiä nykyistä rohkeammin. Myös esimerkiksi seudullinen palveluseteli on ihan jees, jos siinä huomioidaan tulorajat, Ranta-Porkka toteaa.
 
Jatkoa seuraa
Hämeen Sanomat ja Yle Häme järjestivät sunnuntaina Verkatehtaalla seudun tulevaisuuskeskustelun, johon kunnat olivat lähettäneet edustajansa kunnanvaltuustojen ja -hallitusten puheenjohtajistosta.
 
Lehden ja radion vaaliyhteistyö jatkuu tiistaina 23. lokakuuta puolueväittelyllä. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic