Kolumnit Uutiset

Vaalikiima sotkee talouden tasapainottamista

Suomen julkinen talous ei nykylääkkeillä tasapainotu. Lisäsopeutusta tarvitaan parin miljardin verran.

Professori Roope Uusitalon johtama arviointityöryhmä löi pöytään sellaiset rätingit, ettei niitä oikein vaihtoehtoisilla faktoilla tyrmätä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) väittävät kuitenkin päinvastaista. Talouskasvun ja työllisyyden paraneminen kurovat aukon umpeen, he sanovat.

Mahtavatko he itsekään uskoa omiin puheisiinsa. Vaalien läheisyys vaikuttaa. Ennen huhtikuun kunnallisvaaleja ei haluta esitellä uusia leikkauslistoja tai veronkorotuksia.

Keskustan kannatus kärsii jo muutenkin. Ikävien Sipilä-uutisointien jälkeen tuli Anne Bernerin (kesk.) sooloilu liikenneverkkoyhtiön kanssa. Viidessä päivässä kohuhanke survottiin unohduksen suohon.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) on hallituskumppaneita helpompi puhua lisäsäästöistä. Perussuomalaisten ja keskustan kannattajille sellaiset puheet ovat myrkkyä.

Vaalikiima ei kuitenkaan saisi sumentaa näkemästä totuutta: asiantuntija-arvioiden mukaan Suomen talous kasvaa pitkään vain prosentin verran vuodessa.

Kasvun pitäisi olla vähintään kaksinkertainen, jotta velkaantuminen suhteessa kansantuotteeseen kääntyisi tasapainoon tai jopa pienenisi.

Pitää muistaa sekin, että pitkään ajanjaksoon tulee aina taantumia. Jos taantumaan törmätään valtava velka niskassa, ovat vitsit vähissä. Juustohöylän sijaan pitää käyttää kirvestä.

Valtion rahankirstun vartijaa ei käy kateeksi. Yleiset veronkorotukset ja etuuksien leikkaukset heikentävät kotimaista kysyntää ja hyydyttävät heiveröisen kasvun.

Leikkauskohteita on etsittävä sieltä, missä ne vähiten vaikuttavat kysyntään. Turhat yritys- ja energiatuet ovat yleisimmin esiteltyjä leikkauskohteita.

Verojen kohdalla mantra kuuluu, että otetaan niiltä, joilla on. Tuloverotuksen progressio on jo nyt huippuluokkaa maailmassa. Jos sitä kiristetään, kasvaa kannustinongelma vain lisää.

Avoimessa taloudessa taas pääoma- ja yritysverojen pitää olla kilpailukykyisiä. Pääoma ja yritykset kun tapaavat siirtyä sinne, missä tuotto ja kasvumahdollisuudet ovat parhaat.

Edellisten hallitusten sopeutuksia moitittiin toteamalla: liian vähän ja liian hitaasti.

Juha Sipilän johtama touhuryhmä ei saisi nyt sortua vaalitappion pelossa samaan.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic