Uutiset

Vaalikone auttaa kirkkoherran valinnassa

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kirkkoherranvaalin vaalikone avattiin tiistaina. Vaalikoneessa kaikki kolme kirkkoherraehdokasta vastaavat kirkkoherran tehtävää ja ajankohtaisiin kirkkoa koskeviin kysymyksiin.

Ehdokkaat ovat Hattulan kappalainen, teologian tohtori Markku Antola, Hauhon kirkkoherra, rovasti Tapani Vanhanen ja Hämeenlinna-Vanajan kappalainen, rovasti Timo Kalaja.

Seurakuntaneuvoston nimeämä vaaliviestinnän työryhmä on laatinut vaalikoneen kysymykset. Hyväksi on käytetty kysymyksiä, joita Kotikirkko-lehti pyysi yleisöltä.

– Pelkissä vaalisaarnoissa ei kovin paljon pääse tutustumaan ehdokkaisiin. Tavoitteenamme on tarjota vaalista ja ehdokkaista mahdollisimman paljon tietoa eri kanavia käyttäen. Haluamme madaltaa ehdokkaiden ja ihmisten kohtaamisen kynnystä, kertoo toimikunnan puheenjohtaja Leena Pietilä.

Vaalikoneessa ehdokkaat ovat vastanneet 17 kysymykseen. Lähes joka kysymyksestä he ovat käyttäneet hyväkseen myös mahdollisuutta perustella vastaustaan. Ehdokkaat ovat laatineet lisäksi lyhyet esittelyt itsestään vaalikoneeseen.

– Vaalikone auttaa ehdokkaan valinnassa. Sitä voi kokeilla milloin ja missä tahansa. Koneen avulla voi vertailla helposti omia ja ehdokkaiden mielipiteitä. Erittäin mielenkiintoista on lukea ehdokkaiden perusteluja vastauksiinsa, sillä ne avaavat ehdokkaiden näkemyksiä laajemmin, sanoo seurakunnan viestintäpäällikkö Leila Alivuotila.

Vaalipaneelista lisää vastauksia

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta sai vaalikoneen käytöstä erittäin hyviä kokemuksia seurakuntavaaleissa 2010. Silloin 84 prosenttia ehdokkaista vastasi vaalikoneeseen. Jokainen läpimennyt luottamushenkilö oli vastannut koneeseen ja seurakuntalaiset käyttivät konetta tuhansia kertoja.

Kirkkoherran vaalissa vaalikone on käytössä ensi kertaa. Ehdokkaista Markku Antola arvioi koneen ongelmaksi, etteivät ehdokkaat kovin hyvin erotu siinä toisistaan.

– Kaikki ehdokkaat näyttävät edustavan kirkon valtavirtaa.

Timo Kalaja vertaa vaalikonetta aikuisten hedelmäpeliin, joka on leikkiä eikä yksin riitä valinnan tekemiseen. Tapani Vanhanen toteaa koneen olevan yksi tapa herätellä kiinnostusta kirkkoherran vaaliin.

– Kaikki tiedostavat, ettei vaalikone ole koko totuus. Kyllä sieltä erojakin ehdokkaiden väliltä löytyy. Hämeenlinnaan ollaan valitsemassa arvojohtajaa, Vanhanen tiivistää.

Seurakunta järjestää vaalipaneelin torstaina 3. toukokuuta kello 18 Poltinahon seurakuntatalossa. Paneelin vetävät seurakuntaneuvoston jäsen, radiotoimittaja Aarne Kauranen ja viestintäpäällikkö Leila Alivuotila.

– Vaalipaneelissa, ehdokaskahveilla ja Pysäkillä voi kysyä ehdokkailta tarkemmin, miksi he ovat vastanneet vaalikoneessa niin kuin ovat vastanneet, Leila Alivuotila kannustaa.

Jokainen tavattavissa moneen kertaan

Ensimmäisellä vaalisijalla oleva Markku Antola aloittaa vaalinäytteet ensi sunnuntaina 15. huhtikuuta. 2. vaalisijalla oleva Tapani Vanhasen vaalinäyte on vuorossa sunnuntaina 22. huhtikuuta ja 3. vaalisijalla olevan Timo Kalajan vaalinäytevuoro on sunnuntaina 29. huhtikuuta.

Kaikki näytejumalanpalvelukset alkavat Hämeenlinnan kirkossa kello 10. Jokainen ehdokas on tavattavissa vaalisaarnansa jälkeen ehdokaskahveilla keskusseurakuntatalossa (Rauhankatu 14).

Vapaaehtoiskeskus Pysäkillä ehdokkaat ovat jututettavina yksi kerrallaan aina vaalinäytteensä jälkeisenä torstaina kello 12–13. Antola on Pysäkillä 19.4., Vanhasen vuoro on 26.4. ja Kalajan vuoro on 3.5. Samana päivänä on illalla vaalipaneeli.

Ennakkoäänestys on kirkkoherranvirastossa (Rauhankatu 14) 7.–11.5. kello 9–18.

Kirkkoherran vaali toimitetaan äitienpäivänä sunnuntaina 13. toukokuuta Hämeenlinnan kirkossa. Vaalitoimitus alkaa jumalanpalveluksen jälkeen noin kello 11 ja päättyy kello 20. (HäSa)

Vaalikoneeseen pääsee seurakunnan nettisivujen etusivulta kohdasta Kirkkoherran vaali www.hameenlinna-evl.fi.

Menot