Kolumnit Uutiset

Vaalikone hämmentää enemmän kuin auttaa

Pakkohan kaikilla on sellainen olla. Vaalikone, nimittäin.

Jokaisella suurella medialla on oma järjestelmänsä, jonka avulla voi löytää oman ehdokkaansa. Lännen Median ja Hämeen Sanomien vaalikonekin avattiin männäviikolla.

Vaalikoneen tarkoituksena on auttaa äänestäjää päättämään, kelle kannattaa antaa äänensä.

Ensin vain pitäisi valita, mitä vaalikonetta käyttää. Koneita on tällä hetkellä niin monta, että johan ehdokkaallekin tekee vaikeaa muistaa olla kaikissa samaa mieltä.

Kevään eduskuntavaaleissa on taatusti enemmän vaalikoneita käytössä kuin koskaan aikaisemmin. Annetaan aputekniikalle siis mahdollisuus.

Päätin kokeilla kuutta netistä löytyvää, pääasiassa mediatalojen ylläpitämää vaalikonetta. Yritin vastata jokaiseen mahdollisimman samalla tavalla, mutta mahdotontahan se oli, kun kysymykset muotoillaan eri tavalla.

Esimerkiksi Nato-kantaa kysytään eri sanamuodoilla joko niin, että siihen pitäisi liittyä joko tulevana vaalikautena, joskus tai sitä pitäisi ainoastaan selvittää.

Keräsin taulukkoon jokaisesta vaalikoneesta kolme minulle parhaiten soveltuvaa ehdokasta ja puoluetta. Olen melko liikkuva äänestäjä, joten päätin ottaa tulokset vakavasti.

Vaalikoneiden tulokset olivat kahdessa asiassa keskenään yhdenmukaisia. Jokainen antoi minulle saman vähiten soveltuvan puolueen, ja siitä olen muuten samaa mieltä.

Yksikään kone ei antanut minulle parhaiten soveltuvaksi ehdokkaaksi sitä, jota olin ajatellut äänestäväni. Kaikki tulokset olivat vähintään yllättäviä.

Kuusi konetta antoi minulle yhteensä viisi eri ehdokasta, jotka ajattelivat lähes, mutta ei likimainkaan samalla tavoin.

Puolueiden suhteen kone oli rehellisempi. Kolme konetta antoi parhaimpana puolueena sellaisen, jolle olen aiemmissa vaaleissa antanut ääniä.

Mitä johtopäätöksiä voin näistä tuloksista tehdä? En kovin kummoisia.

Varmaksi voi ainakin sanoa sen, ettei vaalipiiristä löydy minulle ehdokasta, joka olisi edes 80-prosenttisesti kanssani samaa mieltä. Lähimpänä oli väärän puolueen ehdokas, hänkin vain 77-prosenttisesti.

Hyvää koneissa on kuitenkin se, että ne pakottavat tavallisen pulliaisen pohtimaan talouden kasvumenetelmiä ja apuvälineitä työllisyyteen. Toisaalta vaalikoneet paljastavat, kuinka epävarmoja kannoistaan voivat myös ehdokkaat olla.

Haluanko äänestää jotakuta, joka osaa ottaa kantaa ainoastaan varovaisesti suuntaan ja toiseen?

Joidenkin vaalikoneiden tulokset olivat myös vähintään hämmentäviä.

Työnantajani pyörittämä vaalikone antoi minulle parhaiten soveltuvaksi ehdokkaaksi työkaverini, joka ei muissa koneissa mahtunut usein edes kymmenen soveltuvimman ehdokkaan joukkoon.

Hulluksihan tässä tulee.

Päivän lehti

1.4.2020