Uutiset

Vaalikone: Säästökirves iskisi nostokurkiin

 

Jos Hämeen Sanomien vaalikoneeseen vastanneet ehdokkaat saisivat yhdessä päättää, Hämeenlinnan ja Riihimäen seudun kunnissa säästettäisiin lähivuosina ennen muuta kaavoituksesta ja rakentamisesta. Joka toinen ehdokas on sitä mieltä, että siellä olisi leikkausvaraa.
 
Seuraavaksi mieluisimpia säästökohteita ehdokkaiden mielestä ovat elinkeinopalvelut sekä kulttuuri- ja liikuntapalvelut.
 
Kaikkein viimeisimmäksi ehdokkaat koskisivat lasten ja nuorten sekä vanhusten palveluihin.
 
Äänestäjät …toista mieltä
Vaalikoneeseen vastanneet äänestäjät panevat leikkauskohteet hieman eri järjestykseen kuin ehdokkaiden enemmistö. Yli puolet äänestäjistä katsoo, että säästöjä olisi löydettävissä elinkeinopalveluista.
 
Seuraavaksi suosituimmat juustohöyläkohteet olisivat yhdistysten ja seurojen avustukset, kaavoitus ja rakentaminen sekä kulttuuri- ja liikuntapalvelut.
 
Kun ehdokkaista 16 prosenttia uskoo leikkausvaraa löytyvän myös terveyspalveluista, äänestäjistä samoin ajattelee vain 8,5 prosenttia.
 
Myös kunnallistekniikka, lasten ja nuorten sekä vanhusten palvelut saavat äänestäjiltä selvästi vähemmän mainintoja kuin ehdokkailta.
 
Äänestäjät valitsevat leikkauskohteensa ehdokkaita reippaammin. Kun ehdokkaista joka kymmenes on valinnut tämän kysymyksen kohdalla vaihtoehdon ”en osaa sanoa”, äänestäjistä samoin toimi vain murto-osa.
 
Neljä puoluetta… höyläisi elinkeinoista
Ehdokkaiden säästömieltymykset vaihtelevat jonkin verran puolueittain.
 
Elinkeinopalveluista säästäisivät etenkin vasemmistoliiton (76,5 %), keskustan (57,7 %), perussuomalaisten (56,9 %) ja SDP:n (53,4 %) ehdokkaat.
 
Kaavoituksen ja rakentamisen mainitsevat ykköskohteekseen vihreiden (68,9 %) ja kristillisdemokraattien (58,1 %) ehdokkaat.
 
Kaikkein tasaisimmin sieltä täältä leikkaisivat kokoomuksen ehdokkaat. Heidän ykkössuosikkikohteensa löytyy kuitenkin kulttuuri- ja liikuntapalveluista (48,7 %).
 
Hämeenlinnassa …yhtenäinen linja
Kaavoitus ja rakentaminen korostuvat etenkin hämeenlinnalaisten ehdokkaiden vastauksissa. Tämä saattaa johtua siitä, että Hämeenlinnassa on viime vuosina satsattu erityisen paljon rakentamiseen ja kaavoitukseen.
 
Hämeenlinnassa suurin osa puolueista valitsisikin ykkössäästökohteekseen juuri kaavoituksen ja rakentamisen. Kaikkein eniten tällä kannalla ovat kristillisdemokraattien ja vihreiden hämeenlinnalaisehdokkaat.
 
Yhtenäisestä linjasta poikkeavat ainoastaan Hämeenlinnan vasemmistoliitto ja perussuomalaiset, joiden ehdokkaiden ehdoton enemmistö säästäisi mieluiten elinkeinopalveluista.
Kaavoitus ja rakentaminen ovat vasemmistoliiton ehdokkaiden säästölistalla kakkosena ja perussuomalaisilla kolmantena heti kulttuuri- ja liikuntapalvelujen jälkeen. (HäSa)
 
 

Pienpuolueet säilyttäisivät palvelut korottamalla veroja

Hämeen Sanomien vaalikoneessa kysyttiin myös ehdokkaiden haluja korottaa kunnallisveroprosenttia.
 
Neljän suurimman puolueen ehdokkaat eivät tästä innostu. Sen sijaan vasemmistoliiton, vihreiden ja kristillisdemokraattien enemmistön mielestä kaikki nykyiset palvelut on säilytettävä veronkorotusten uhallakin.
 
Suurista puolueista SDP:llä ei ole kysymykseen selkeää yhtenäistä kantaa, vaan kannat vaihtelevat yhtä lailla sekä veronkorotuksien puolesta että niitä vastaan.
 
Jyrkimmin kielteisesti veronkorotuksiin suhtautuvat kokoomuksen ja perussuomalaisten ehdokkaat.
Sen sijaan kunnan työntekijöiden lomautuksille ei näyttäisi lämpenevän puolueista yksikään.
 
Ehdokkaiden enemmistö on yhtä mieltä siitä, että lomautukset ovat kestämätön tapa paikata kunnan taloutta.
 
Eniten samaa mieltä väitteen kanssa ovat vasemmistoliiton, vihreiden ja SDP:n ehdokkaat. Kokoomuksen ehdokkaiden kannat hajoavat siten, että enemmistö ei ole väitteen kanssa samaa eikä eri mieltä.
 
Hämeenlinnalaisten kannat veronkorotuksiin ja lomautuksiin noudattelevat kaikkien ehdokkaiden näkemyksiä. Ainoa merkittävä ero löytyy kristillisdemokraattien veronkorotuslinjasta. Puolueen hämeenlinnalaisehdokkaiden enemmistö ei kannata veronkorotuksia.

 

 

 

Siirry tästä vaalikoneeseen: www.hameensanomat.fi/vaalikone

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic