Uutiset

Vaalikuume hyydyttää uudistukset

Lähestyvä eduskuntavaalitaistelu alkaa hiljalleen näkyä jo myös poikkeuksellisen sopuisasti sujuneessa hallitustyöskentelyssä. Päähallituspuolueet keskusta ja kokoomus ovat olleet keskenään kuin kaksi marjaa, joiden väliin ei ole kiilaa onnistunut lyömään sen enempää oppositio kuin omien rivienkään epäilijät.

Edellinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) johti hallituksiaan toimitusjohtajamaisesti ja varjeli niiden julkisivua kuin silmäteräänsä. Hänen seuraajakseen noussut pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) on myös korostanut hallituspuolueiden yhteistyön ja yhtenäisyyden tärkeyttä ja yhdessä sovitun hallitusohjelman noudattamista.

Sopu säröili torstaina, kun keskusta hylkäsi kokoomuslaisen opetusministerin Henna Virkkusen johdolla valmistuneen esityksen perusopetuksen ja sen tuntijaon uudistamiseksi. Esitys olisi toteutuessaan lisännyt peruskouluaineiden valinnaisuutta ja liikuntatunteja. Uutena oppiaineena olisi koululaisille tarjottu myös draaman opetusta.

Keskusta perusteli torjuvaa kantaansa perusopetuksesta vastaavien kuntien rahapulalla. Puolue panostaisi entistä enemmän voimavaroja myös oppilashuoltoon, kouluviihtyvyyteen sekä opettajien jaksamiseen ja koulutilojen kuntoon. Keskusta muistutti myös, että ministeri Virkkusen esitys olisi merkinnyt hallitusohjelmassa luvattuja uudistuksia enemmän.

Kokoomuksessa oltiin hallituskumppanin irtiotosta harmissaan ja luvattiin, että asiaan palataan vaalien jälkeen, kun uusi hallitus laatii ohjelmaansa.

Pääoppositiopuolue SDP iski heti, kun hallituspuolueiden eripura tuli julkiseksi. Se ehätti keskustan tueksi sättimään kokoomusta. Demareidenkaan mielestä juuri nyt ei ole oikea aika uudistaa perusopetusta. Kannanotollaan oppositiopuolue yritti lyödä kiilaa hallituskumppaneiden väliin. Siinä se tuskin kovin hyvin onnistuu, sillä peruskoulua koskevien näkemyserojen takia hallitus ei sentään halvaannu saati hajoa. Työilmapiiri saattaa totutusta hiukan muuttua, kun eripuran pää on kerran saatu auki.

Joulun pyhien ja vuodenvaihteen jälkeen nähdään, onko hallituksen sopuisa julkisivu lopullisesti ryvettynyt. Vaalikentille lähtevät poliitikot suorastaan janoavat profiilinsa nostoa eikä sopuisan hallituksen päätöksille nyökyttely anna kuvaa päämäärätietoisesti tahtopoliitikosta.

Uudet vakavat linjaerimielisyyksien aiheet hallituksen sisällä alkavat olla kuitenkin vähissä, sillä Kiviniemen kabinetin työt on tuota pikaa tehty. Vaalien alusviikot hallitus työskentelee toimitusministeristön tapaan ja hoitaa vain välttämättömiä juoksevia asioita.

Mikäli opetusministeri Virkkusen peruskouluremontti olisi tullut työpöydälle hallituskauden alussa, siitä olisi hiottu erimielisyyden rosot pois ja lainsäädäntöä olisi uudistettu tarpeen mukaan. Ehkä tarvittavat rahatkin olisi kaivettu jostakin.

Ministeri Virkkunen virkamiehineen myöhästyi vuoden, ehkä puolitoista.

Päivän lehti

7.6.2020