Uutiset

Vaalimainokset vaihtuivat viikossa valtakirjoihin

Pääsiäisen pyhinä kansanedustaja Sanni Grahn-Laasoselle (kok.) tuli lähes vieroitusoireita, kun ei ollutkaan enää keikkaa torille eikä yhtään vaalimainosta jaettavana.

-Tein pitkän kampanjan. Aloitin jo viime kesänä. Pääsiäisen vietin oikeasti nukkumalla kunnolla.

Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ei sen sijaan malttanut pysyä pois toreilta, vaan osallistui yhdessä kollegansa Timo Heinosen (kok.) kanssa lankalauantain markkinoille Lopella.

Kovin pitkäksi Grahn-Laasosenkaan toritauko ei veny, sillä vappuna hän puhuu sekä kotikaupungissa Forssassa että Hämeenlinnassa.

Vastavalitun eduskunnan kansanedustajien valtakirjat tarkastettiin tiistaina. Kamerat räiskyivät ehkä eniten Timo Soinin (ps.) kohdalla.

Eduskunnan alkutunnelmissa ei ollut tietoakaan vaalitaistelun aikaisista kärjistyksistä. Ne, jotka olivat paikkansa saavuttaneet, onnittelivat vilpittömästi toisiaan.

Kantahämäläisistä uusista kansanedustajista Sanni Grahn-Laasoselle eduskunta on tuttu jo aikaisempien työtehtävien kautta. Viimeksi hän työskenteli ulkoministeri Alexander Stubbin (kok.) lehdistöavustajana.

-Mutta nyt roolini on ihan erilainen, hän muistuttaa.

Luokkaretkeltä tuttu paikka

Eduskunta ei ole vieras paikka myöskään Vasemmistoliiton varapuheenjohtajana toimivalle Aino-Kaisa Pekoselle.

Sen sijaan kansanedustaja Ismo Soukola (ps.) kertoo ennen valintaansa käyneensä talossa kahdesti. Kerran luokkaretkellä ja toisen kerran Timo Soinin vieraana.

Soukola myöntääkin olevansa vähän hämmentynyt.

-On tämä niin totaalisen erilaista kuin tähänastiset hommat, poliisina työskennellyt Soukola arvioi päivän kokemuksella. Hän uskoo kuitenkin oppivansa nopeasti talon rutiinit ja arvelee, että työkaverit saavat viihtymään työssä.

-Tosin työhuonekaan ei ole vielä selvillä. Siitä sanoin, että se voi olla vanhalla tai uudella puolella. Kyllä minä jaksan sieltä uudelta puoleltakin siirtyä istuntosaliin.

Maakunnan asiat tutuiksi

Grahn-Laasonen sanoo käyttävänsä loppuviikon briiffatakseen itseään sekä eduskunnan asioissa että Hämeen vaalipiirin asioissa.

Erityisesti hän haluaisi keskustella hämäläisten elinkeinoelämän edustajien kanssa ja paneutua myös maakunnan asioihin.

-Minulla kun ei ole taustaa kunnallispolitiikassa, eikä myöskään maakunnallisia luottamustehtäviä. Esimerkiksi viime kuntavaalien aikaan olin Tukholmassa kirjeenvaihtajana. Olen tullut politiikkaan vähän eri kautta kuin monet muut.

Ulkoministerin avustajana hän on nyt melkoisen huolestunut siitä, miten Suomen kansainvälisen aseman käy nyt.

-Meillä on ollut kokoamme enemmän vaikutusvaltaa maailmalla.

Työkaverilta asialista

Ismo Soukola kävi viime viikolla pyytämässä esimieheltään virkavapaata vuoden 2015 toukokuuhun asti.

-Samassa virka-autossa, mutta eri vuorossa toimiva työkaveri antoi miehelle listan asioista, jotka pitää hoitaa eduskunnassa kuntoon.

Listan kärjessä luki: auto 526 vaihtoon.

-Se on meidän virka-automme, 330 000 kilometriä ajettu poliisi-Mondeo.

Vaikka on tottunut uniformun käyttöön, Soukola kuitenkin suunnittelee, että eduskuntauniformu eli tumma puku saa odottaa työhuoneen kaapissa ja työmatkat tehdään mukavammissa tamineissa.

Hän on ruksannut ykkösvaihtoehdokseen jäsenyyden liikenne- ja viestintävaliokunnassa ja kakkoseksi tarkastusvaliokunnan.

-Hämeenlinnassa olen tarkastuslautakunnan jäsen. Olisihan tavallaan mielenkiintoista päästä vertaamaan kunnallista ja valtakunnaslista tarkastustoimintaa.

Äidin tukka järjestykseen

Riihimäkeläinen Aino-Kaisa Pekonen sanoo saaneensa vilpittömiä onnitteluja ja positiivista palautetta yli puoluerajojen.

-Ehkä Riihimäki on niin pieni kaupunki, että kaikki tuntevat.

Jo vaalilaskennan edistyessä Pekonen sai myös tsemppiviestejä omalta esikoispojaltaan.

-Hän on 12-vuotias ja jo ymmärtää jotain politiikanteosta.

Keskimmäinen perheen pojista antoi kuitenkin viikonvaihteessa äidille moitteita siitä, ettei kansanedustaja saisi haravoida pihaa kumisaappaissa ja tukka pystyssä.

Sekä Grahn-Laasonen että Pekonen haluaisivat mieluiten paikan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Molemmat tosin painottavat, että kokeneemmilla kollegoilla on etulyöntiasema valiokuntapaikkoja jaettaessa.

-Muutkin valiokunnat ovat mielenkiintoisia, molemmat vakuuttavat.

Kolmikosta Pekosella ja Soukolalla on jo eduskunta-avustaja katsottuna. Grahn-Laasonen vielä etsiskelee hommaan sopivaa ihmistä. (HäSa)