fbpx
Uutiset

Vaaliohjelmat käynnistyivät Hämeestä

Hämeenlinnan Verkatehdas oli torstai-iltana pari tuntia valtakunnan ykkösjulkisuuden valokeilassa, kun eduskuntapuolueiden puheenjohtajat kohtasivat siellä Yleisradion ensimmäisessä vaalitentissä.

Tavallisille kaupunkilaisille kotisohva oli kuitenkin paras aitiopaikka. Lasipiha oli iltapäivästä asti tarkasti suljettu, kun television 35 hengen työryhmä valmisteli lähetystä.
Yleisöksi illan vaalistarttiin päästettiin noin 120 puolueiden piiritoimistojen kutsumaa järjestöaktiivia.

Hallituspuolueiden kannattajat istua kököttivät hankalasti tyynyjen päällä Lasipihan portailla. Oppositiopuolueiden edustajat saivat oikeat tuolit tasalattialta heitä vastapäätä. Välissä puolueiden puheenjohtajat keskustelivat juontajien Jan Anderssonin ja Kirsi Skönin johdolla.

– Tuomalla vaalitenttejä eri paikkakunnille haluamme viestiä, että Yle on vaalien kaltaisessa isossa tapahtumassa läsnä muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla, television ajankohtaistoiminnan päällikkö Jyrki Richt sanoi.

Hämeenlinnan lisäksi maakuntakierros ulottuu Tampereen Raatihuoneelle, josta lähetetään neljän suuren puolueen tentti 31.3. Muut vaaliohjelmat tulevat Helsingistä.

Vaalitenteillä yhä merkitystä
Hämeen Sosialidemokraatteja yleisössä edustanut Pirjo Sandelius Lammilta kertoi odottaneensa vaalitenttejä jo innoissaan ja piti niitä tarpeellisina.

– Vihdoinkin päästään asiakeskusteluun, kun tähän asti on oltu vain galluppien varassa, hän sanoi.

Mielipidemittaukset eivät ole olleet SDP:lle suotuisia, sillä esimerkiksi Helsingin Sanomien gallupissa SDP ja keskusta ovat jääneet perussuomalaisten taakse.

Sandeliuksen seurue oli samaa mieltä asiakeskustelun tärkeydestä. Reijo Päivärinta Kärkölästä epäili kuitenkin etukäteen, että puheenjohtajatentissä keskustelu saattaisi rönsyillä liikaa, koska osallistujia on monta.

– Puolueiden omissa tenteissä oman linjansa voi ehkä perustella ja tuoda paremmin esille, hän sanoi.

Perussuomalaisten kannattajajoukot saapuivat Verkatehtaalle SMP:n entisen kansanedustajan Mikko Vainion (s. 1923) johdolla. Mäntsälän mies hihkui innosta, sillä hänen mielestään vaalitentit ovat nyt vieläkin merkityksellisempiä kuin hänen omina kansanedustajavuosinaan 1970-luvulla ja 1980-luvun puolivälissä.

– Juuri nyt tenteillä on merkitystä, kun eletään tällaista protestivaihetta ja kansa haluaa löytää jotakin uutta, hän sanoi.

Huhtikuussa alueellista
Iltapäivästä asti hartaasti rakennettu televisiotuotanto purettiin nopeasti pois illalla lähetyksen päätyttyä. Jyrki Richtin mielestä televisiotuotantoa oli helppo tehdä Verkatehtaalla, koska tilat on jo rakentamisvaiheessa varusteltu niitä silmällä pitäen.

Verkatehdas on vielä huhtikuussa Hämeen Sanomien ja Radio Hämeen alueellisten vaalitenttien pitopaikkana. Vanaja-salissa huhtikuun 5. ja 15. päivä pidettäviin paneeleihin myös yleisö pääsee mukaan ilman kutsukorttia. (HäSa)

Menot