Kolumnit Uutiset

Vaalipäivän kutsuun on vain vastattava

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys päättyi eilen. Itsellä on orpo olo, koska ennakkoäänestysmahdollisuus jäi tällä kertaa käyttämättä.

Olo on orpo siksi, koska olen kokenut ennakkoäänestyksen varsin näppäräksi tavaksi suorittaa kansalaisvelvollisuuteni ja käydä antamassa ääneni.

Olen itse saanut valita päivän, kellonajan ja äänestyspaikan oman aikatauluni mukaan.

Hattulalaisena on ollut helppo kurvata autolla yleensä työpäivän jälkeen Juteinitalon pihaan ja piipahtaa sisällä kirjoittamassa äänestyskopissa ehdokkaan numero vaalivirkailijan antamaan lappuun.

Pikkukunnassa homma on ollut ohi parissa minuutissa, eikä ole tarvinnut jonottaa.

Asia on ollut sillä selvä, eikä ole tarvinnut varata itse vaalipäivän sunnuntaista, normaalisti vapaapäivästä, aikaa käydä äänestämässä.

Ei sekään mikään suuri vaiva olisi, mutta antaahan ennakkoäänestys paljon enemmän vaihtoehtoja.

Ennakkoon äänestänyt voi huoletta olla vaalisunnuntaina vaikka toisella paikkakunnalla, eikä tarvitse tuntea omantunnontuskia siitä, että ääni jää sen takia käyttämättä.

Ennakkoäänestäminen on siitäkin mukavaa, että se on huomattavasti paljon epävirallisempaa kuin äänestäminen juuri vaalipäivänä.

Vaalisunnuntaina äänestämisessä on jotain samanlaista kuin kirkossa käymisessä. Tuntuu, että ulkonäön ja pukeutumisen pitää olla huolitellumpaa kuin tavallisena arkipäivänä.

Autot ja sunnuntaikävelijät suuntaavat kaikki virtana äänestyspaikalle, jossa vaalivirkailijat istuvat kuin entisaikana loton viralliset valvojat konsanaan. Tuttavat vaihtavat hiljaisella äänellä kuulumisia, ja tunnelma on haudanvakava.

Miksikö sitten en ole nyt käynyt äänestämässä ennakkoon?

Ehkä se on osin omaa saamattomuutta, mutta enemmän sitä, että ehdokkaan valinta on tuntunut tällä kertaa erityisen hankalalta. Kun mielessä siintää joku visio siitä kombinaatiosta, joka ehdokkaan pitää olla, eikä sopivaa ja todennäköisesti myös läpi pääsevää ehdokasta tunnu löytyvän, on valinta vaikeaa.

Siksi olen pedannut lisäaikaa päätöksen kypsyttelyyn ja venyttänyt deadlinea tappiin asti.

Päätös on kuitenkin tehtävä. Se syntyy sunnuntaihin mennessä. Äänestämään on nyt vain mentävä vaalipäivänä. Ja sen jälkeen työvuoroon vaalien tuloksesta kirjoittamaan.

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic