Uutiset

Vaalirahalakia ollaan vain uudistavinaan

Vaalirahasotkut ja niistä yltynyt keskustelu loi paineita niin vaalirahoja kuin vaalijärjestelmää koskevien lakien uudistamiseen. Tämän puolueet laidasta laitaan näkivät tarpeelliseksi. Suurista odotuksista huolimatta on kuitenkin käymässä niin, että vaalirahoitusta ollaan lailla vain uudistavinaan. Mistään perusteellisesta vaalirahalain uudistamisesta ei ole kyse.

Oikeusministeri Tuija Braxin (vihr.) mukaan hallituksen esitys lisää vaalirahoituksen avoimuutta. Ilmoitusvelvollisuus jääkin lakiesityksen lähes ainoaksi uudistukseksi. Kampanjointiin ei tule mitään eurokattoa. Rahaa saa ottaa sallituissa erissä vastaan niin paljon kuin sielu sietää. Vaalitukea voi ottaa vastaan ulkomailta yksityishenkilöiltä ja puolueiden kansainvälisiltä aateyhteisöiltä.

Brax ei halunnut kävellä kokoomuksen ja keskustan kantojen yli. Hallituksen esitys on juuri sellainen kuin kokoomus ja keskusta haluavat vaalirahalaista tulevan.. Viherministerille riittää vain se, että koko maa Ahvenanmaata lukuun ottamatta on ääniä laskettaessa yksi vaalipiiri. Vihreät laskevat, että viime eduskuntavaaleissa vihreiden Tarja Cronberg olisi saanut kansanedustajapaikan, jos äänet olisi laskettu esitetyn uudistuksen mukaan.

Vaalijärjestelmää uudistettaisiin lisäksi niin, että vaaliliitot kiellettäisiin ja otettaisiin käyttöön kolmen prosentin äänikynnys. Hallituksen esitys ei mitenkään edistä kansalaisten yhdenvertaista demokratiaa. Rahalla on edelleen liian suuri merkitys. Rahan puute estää monen kyvykkään henkilön lähtemisen edes ehdokkaaksi.

Vaalijärjestelmämme suosii varakkaita. Kun siihen ei hallitus muutosta esitä, niin entinen meno jatkuu. Valta on siis edelleen rahalla ostettavissa. Se takaa myös sen, että vaalien jälkeen keskustellaan taas vaalirahoista.

Pentti Välimaa

Pori

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic