Uutiset

Vaalit ainoa tie kohti demokratiaa

Väkivallan ja terrorin runtelemassa Irakissa järjestetään tänään pitkään odotetut ja osittain myös pelätyt parlamenttivaalit.

Yhdysvaltain johtaman liittouman miehitysvalta ja maan väliaikaishallinto eivät voi toimia nykyisellään loputtomiin. Presidentti George W. Bush on luvannut, että Yhdysvallat vetäytyy Irakista, jos maan uusi hallinto niin haluaa.
Tosiasiassa Bush lupaa vain sen mikä on välttämätöntä.

Irakilaisilla on oikeus omiin johtajiinsa.

Miehittäjien on kunnioitettava irakilaisten vaaleissa valitsemia vallanpitäjiä siitäkin huolimatta, että valituiksi tulee myös sellaisia poliitikkoja, joiden linja ei amerikkalaisia syystä tai toisesta miellytä.

Irakilaiset valitsevat vaaleissa 275-jäsenisen kansallisneuvoston ja lisäksi yhteensä 18 alueneuvostoa.

Kansallisneuvoston tärkeänä tehtävänä on valita Irakille uusi hallitus nykyisen väliaikaisen hallituksen tilalle.

Pommi-iskut eri puolilla Irakia jatkuivat vaalien alla. Vaalien on pelätty entisestään lisäävän terrorihyökkäyksiä, joiden kohteeksi ovat joutuneet sumeilematta ne, jotka Irakin miehitystä vastustavien ryhmien mielestä edustavat jollakin tavoin vierasta valtaa.

Miehitysvallan sotilaiden lisäksi viha on kohdistunut rajuna myös väliaikaishallintoon ja etenkin sen poliisijoukkoihin.

Vaalit ovat ainoa tie demokratiaan ja samalla Irakin rauhoittumiseen. Vain irakilaisten itsensä valitsemilla vallanpitäjillä on mahdollisuudet väkivallan lopettamiseen. Heiltäkin siihen vaaditaan melkein ihmeitä.

Irakin väestö on jakaantunut niin alueellisesti kuin uskonnollisestikin keskenään eripuraisiin ryhmittymiin.

Vaaleissa vaaka kääntyy todennäköisesti selvästi maan shiiaväestön hyväksi, koska heidän osuutensa irakilaisista on noin 60 prosenttia. Sunnimuslimit ovat pitäneet perinteisesti valtaa – myös diktaattori Saddam Husseinin aikana, mutta vaalien jälkeen he joutuvat mitä ilmeisimmin vähemmistöön maan parlamentissa.

Pahimmassa tapauksessa vaalit voivat johtaa shiiojen ja sunnien vihanpidon kärjistymiseen. Varoituksia sisällissodastakin on esitetty.

Sunnien ääriryhmittymät ovat hyökänneet rajuimmin vaaleja vastaan. Maltilliset sunnit ovat puolestaan tyytyneet vaatimaan vaalien siirtämistä – lisääntyneen väkivallan takia.

Saddam Husseinin syrjäyttämisen jälkeen ja vielä pitkään sen jälkeenkin on epäilty, miten Irakissa voidaan järjestää vaalit ilman toimivaa puoluejärjestelmää.

Vaaleihin osallistuu kuitenkin peräti 73 puoluetta, yhdeksän usean puolueen liittoa ja lisäksi 25 yksittäistä ehdokasta omilla vaalilistoillaan. Yhteensä ehdokkaita on 7000.

Irak näyttää siirtyvän diktatuurista miehitysvallan kautta todelliseen monipuoluejärjestelmään. Puoluiden valtaisa määrä kertoo valitettavasti myös siitä, että odotettavissa ei ole kovin yksituumainen parlamentti.

Päivän lehti

6.8.2020