fbpx
Uutiset

Vaalitaistelu tiivistyy ja vakavoituu

Vaalikuume alkaa hiljalleen nousta. Eduskuntavaalit pidetään huhtikuun 17. päivänä, noin kuukautta myöhemmin kuin edelliskerroilla. Puolueet julkistivat lopulliset ehdokaslistansa viime viikolla. Myös vaaliohjelmat on tarjoiltu äänestäjien ja kilpailevien puolueiden ruodittaviksi. Sekä puolueiden ja yksittäisten ehdokkaiden vaalikampanjat ovat hiljalleen käynnistymässä.

Vaalikauden viimeinen televisioitu eduskunnan kyselytunti torstaina osoitti, että paikkansa uusimiseen tähtäävät kansanedustajat kävivät jo täysillä, jopa ylikierroksilla. Oppositio iski raivokkaasti hallituksen kimppuun epäilystä suuren valiokunnan tietovuodosta. Se koski Suomen neuvottelutaktiikkaa EU:n huippukokouksessa. Perimmäistä selkoa mahdollisesta vuodosta ei ilmeisesti ikinä saada, mutta sanan säilä leiskui kansanedustajien puheissa puolin ja toisin.

Hämeen vaalipiirissä seitsemän eduskuntapuoluetta asetti täydet, 14 ehdokkaan listat. Ainoastaan RKP ei näissä vaaleissa tavoittele hämäläisten ääniä.

Vaaliliittoja ei huhtikuun vaaleissa ole, mutta merkillepantavaa on pienten ja osin uusien ryhmittymien ehdokaslistat. Niitä on laidasta laitaan, kommunisteista vapauspuolueeseen, onpa tällä kertaa joukossa yksi valitsijayhdistyksenkin lista.

Kun äänet on laskettu, yksikään näistä pienryhmistä ei yllä kansanedustajan paikkaan. Jonkinlaisina protestin kanavina ne toimivat pienelle joukolle äänestäjiä.

Puolueilla on kellokkaansa, nimekkäät kärkiehdokkaat, jotka pääsääntöisesti ovat jo kansanedustajia. Työnsä päättävässä eduskunnassa on poikkeuksellisen paljon luopujia, mutta Hämeen vaalipiirissä luopujia on vain kolme.

Vaalipiirin nykyisistä kansanedustajista päättää eduskuntatyönsä nyt kaksi, vasemmiston Matti Kauppila ja sosiaalidemokraattien Satu Taiveaho. Kesken vaalikauden eduskunnan jätti kokoomuksen Jari Koskinen saatuaan kutsun pankinjohtajaksi Lontooseen Euroopan kehitys- ja jälleenrakennuspankkiin.

Ääniä ei voi testamentata, sellainen olisi äänestäjien rankkaa aliarvioimista. Jokainen ehdokas joutuu itse vakuuttamaan äänestäjät kyvyistään ja taidoistaan. On selvää, että luopujien äänistä käydään kova kilpa ja niin tietysti pitääkin.

Jo vuoden ajan mielimittauksen ovat ennakoineet perussuomalaisten suurta vaalivoittoa. Puoluejohtaja Timo Soini näyttäisi olevan vaalikenttien kuningas. Vaalipiireittäin, myös Hämeessä läpivalaistuina perussuomalaisten ehdokkaat ovat poliittisesti keveitä ja lähes tuntemattomia ihmisiä. Kaikki heistä eivät yrityksistä huolimatta yltäneet edes kotikuntansa valtuutetuksi viime kuntavaaleissa.

Mikäli puolueen mielipidemittausten tulokset realisoituvat ääniksi myös Hämeen vaalipiirissä, poliittinen kartta väritetään uudelleen.

Lähiviikkoina äänestäjät seulovat jyvät akanoista. Vaalitaistelu tiivistyy ja myös vakavoituu. Kokkapuheiden aika on ohi.

Menot