Uutiset

Vaalitaistelun kierrokset nousevat

Eduskuntavaaleihin on kuukausi aikaa ja vaalitaistelu on alkanut. Vanha eduskunta päätti istuntokautensa tiistaina ja valtakirjansa uusimista havittelevat kansanedustajat lähtivät vaalikentille. Maan hallitus jatkaa vielä huhtikuun vaalien jälkeen, mutta mitään uusia poliittisia avauksia ei valtioneuvoston linnan suunnalta ole hetkeen odotettavissa. Vasta, kun uuden hallituksen ohjelma ja kokoonpano ovat valmiina, päätöksenteko lähtee uudelleen liikkeelle.

Nyt työnsä päättävästä eduskunnasta jättää vaalityön tänä keväänä tekemättä peräti 36 kansanedustajaa. He luopuvat vapaaehtoisesti. Edellisvaaleissa valituista kymmenkunta kansanedustajaa on löytänyt itselleen eduskuntaa tanakamman oksan toisaalta. Muutama valittiin europarlamentaarikoksi, jotkut vaihtoivat tyystin alaa. Nimekkäin kesken kauden lähtijä on entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.), joka työskentelee nykyisin Perheyritysten liiton toimitusjohtajana.

Jokaisissa vaaleissa myös äänestäjät ovat pudottaneet muutaman kansanedustajan, kaikkia ei edes ministerin salkku ole pelastanut. Näin käy nytkin eli huhtikuun vaaleissa eduskunta uudistuu melkoisen paljon.

Kansalla on taas mistä valita, sillä kansanedustajaksi pyrkii 2 315 ehdokasta. Puoluekirjokin on laaja, ehdokkaita on asettanut 17 rekisterissä olevaa puoluetta. Uudessa eduskunnassa ei aivan kaikkien puolueiden edustajia nähdä, mutta nykyiset kahdeksan eduskuntapuoluetta yltävät uuteenkin eduskuntaan. Sen ulkopuolelle jää sekalainen seurakunta yhden asian liikkeitä tai vieläkin vallankumouksia haikailevia ryhmittymiä.

Jo ennakkoon suuri mielenkiinto kohdistuu maan suurimpaan vaalipiiriin Uuteenmaahan. Sieltä valitaan 35 kansanedustajaa ja vaalitaistelusta odotetaan kiivasta, sillä Uudellamaalla on luopumisten takia poikkeuksellisen paljon, kymmeniätuhansia ääniä jaossa.

Uudeltamaalta valittiin nyt työnsä päättävään eduskuntaan muun muassa puhemies Sauli Niinistö (kok.), ex-pääministeri Matti Vanhanen ja keskustan toinen ääniharava Tanja Karpela. Sosiaalidemokraattien kärkinimi Antti Kalliomäki ja vasemmistoliiton veteraanikansanedustaja Jaakko Laakso ovat niin ikään uusmaalaisia luopujia.

Puolueet ovat laskeneet ottavimmat pyydyksensä juuri Uudenmaan ääniapajille. Niinistön perinnöstä kisaavat kokoomuslaiset valtiovarainministeri Jyrki Katainen ja ulkoministeri Alexander Stubb. Keskustan ehdokkaina ovat ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen ja ympäristöministeri Paula Lehtomäki. Sosiaalidemokraatit odottavat SAK:n entisen puheenjohtajan, ministeri Lauri Ihalaisen nousevan puolueen äänikuninkaaksi.

Suuri Uusimaa on merkittävä vaalipiiri, mutta ei toki ainoa. Vaalitappio tai -voitto ratkeaa koko maan vaalituloksen perusteella. Puheenvuoro on tuota pikaa äänestäjillä.

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic