fbpx
Uutiset

Vaalitulos kääntymässä sosialistiehdokkaan hyväksi Boliviassa – Sunnuntain äänestys sujui rauhallisesti, vaikka väkivaltaisuuksia pelättiin

Ennakkosuosikki Luis Arce on ovensuukyselyn tulosten mukaan voittamassa Bolivian presidentinvaalit. Arcen voitto tarkoittaisi maata 14 vuotta hallinneen Evo Moralesin sosialistipuolueen nousemista uudelleen valtaan.
Luis Arce (keskellä) juhli ovensuukyselyn tulosta La Pazissa. Kuva: epa08756707
Luis Arce (keskellä) juhli ovensuukyselyn tulosta La Pazissa. Kuva: epa08756707

Vasemmistolainen ennakkosuosikki Luis Arce näyttää voittavan Bolivian presidentinvaalit ilman tarvetta ensimmäisellä kierroksella, epävirallinen ääntenlasku osoittaa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. Ovensuukyselyn tulos indikoi, että viime vuonna tehtävästään eronneen ex-presidentti Evo Moralesin sosialistipuolue on palaamassa maassa valtaan.

Ovensuukyselyä suorittaneen Ciesmorin tulosten mukaan Arcella oli noin seitsemältä aamulla Suomen aikaa 52,4 prosentin äänisaalis. Toinen ennakkosuosikki, keskustalainen Carlos Mesa, oli kerännyt 31,5 prosenttia äänistä. Presidenttiehdokas tarvitsee 40 prosenttia äänistä ja 10 prosenttiyksikön johdon voittaakseen vaalit ensimmäisellä kierroksella.

Vaaliviranomainen ilmoitti viime hetkellä ennen vaalia, ettei alustavia tuloksia julkaista myöhään sunnuntaina illalla, ja on epäselvää, milloin virallinen vaalitulos saadaan. Useat äänestyspaikat sulkeutuivat myöhässä pitkien jonojen vuoksi. Virallinen ääntenlasku oli maanantaiaamuun mennessä käynyt läpi vasta viisi prosenttia äänistä.

Äänestys sujui sunnuntaina rauhanomaisesti siitä huolimatta, että tuloksen pelättiin johtavan väkivaltaisuuksiin.

Demokratia koetuksella

Sunnuntain vaaleja on pidetty koetinkivenä Bolivian demokratialle. Viime vuoden vaalitulos, jonka mukaan maata 14 vuotta hallinnut Morales olisi voittanut neljännen kautensa, mitätöitiin vaalivilppiepäilyjen vuoksi. Tapaus johti väkivaltaisiksi äityneisiin protesteihin ja lopulta Moralesin eroon.

Lisäksi toukokuulle suunniteltuja uusia vaaleja jouduttiin siirtämään kuukausilla koronapandemian vuoksi.

Virkaatekevä konservatiivipresidentti Jeanine Añes kommentoi Reutersin mukaan, että Arce näyttää olevan vaalivoittaja, ja onnitteli tätä.

Ikonisen vasemmistopresidentin jalanjäljissä

Arce on Moralesin entinen valtiovarainministeri sekä tämän henkilökohtainen valinta sosialistipuolueen ehdokkaaksi.

Arcen vaalivoitto todennäköisesti pönkittää Moralesin kuvaa, mikäli se vahvistetaan virallisten tulosten valmistuttua. Moralesilla on edelleen huomattavaa vaikutusvaltaa Boliviassa, vaikka hän on ollut viime vuodesta asti maanpaossa Argentiinassa.

Morales oli ikoninen ja pitkäaikainen vaikuttaja kahden viime vuosikymmenen vasemmistopresidenttien aallossa Latinalaisessa Amerikassa. Siksi Bolivian vaalitulos vaikuttaa myös vasemmiston painoarvon säilymiseen alueella.

– Äänestyksestä tulee tärkein sen jälkeen, kun Bolivia palasi demokratiaan vuonna 1982, poliittinen analyytikko Carlos Valverde sanoi Reutersille sunnuntaina.

Asiasanat

Menot