Uutiset

Vaalitut ehdokkaat

Presidenttiehdokkaat saavat kiittää menestyksestään paitsi kampanjapäälliköitä, lahjoittajia ja äänestäjiä, myös lukemattomia vapaaehtoisia puurtajia.

Nämä vapaaehtoiset jakavat esitteitä paukkuvassa pakkasessa, askartelevat rintamerkkejä ja käyttävät vapaa-aikansa ehdokkaiden ilosanoman levittämiseen.

Siviiliammatiltaan toimintaterapeuttina työskentelevä Satu Nieminen on yksi heistä. Hän on kirjoittanut Pekka Haavistoa tukevia kirjoituksia ”marmatusblogiinsa” ja osallistunut kampanjan mainoskustannuksiin.

-Minun työni on enemmän sellaista intoa ja henkeä nostattavaa, nauraa itseään muutoin antipoliittiseksi tituleeraava Nieminen.

Kaksi maailmanparantajaa

Haavisto jätti lähtemättömän vaikutuksen Niemiseen Kirjan aika -festivaaleilla, missä presidenttiehdokas oli kertomassa Hatunnosto-kirjastaan. Mitään kovaa käännytystyötä Nieminen ei ole suosikkinsa voittamiseksi tehnyt.

Kahvilan pöydille jää vaivihkaa nippu esitteitä, sillä Nieminen ei halua tyrkyttää.

-Enemmän olen käynyt keskustelua myös pehmeiden arvojen tärkeydestä. Olen itsekin sellainen maailmanparantaja.

Niemisen mielestä vaalit ovat nostattaneet yllättävän paljon tunteita. Hänen lapsiaan on kiinnostanut, miten ”vanha pappa” saattoi ensimmäisellä kierroksella olla samalla viivalla nuoren miehen kanssa.

Vaikka Haavisto häviäisi, ei Nieminen ole suruissaan.

-Asenneilmapiirin muutos on jo saatu liikkeelle.

Aina kallellaan oikealle

Sauli Niinistön vankkumaton kannattaja Pirjo Valkjärvi-Nystedt on keittänyt sumppia Café Niinistössä koko presidentinvaalikampanjan ajan. Töitä riittää kolmesta neljään päivään viikossa.

Maa- ja metsätalousyrittäjä on ensimmäistä kertaa vapaaehtoisena kampanjoimassa kenenkään ehdokkaan puolesta. Nyt arvot ja ajatusmaailma osuivat täydellisesti yksiin.

-Odotin ja toivoin Saulin lähtevän ehdolle. Kun se tapahtui, tiesin ryhtyväni vapaaehtoiseksi, myöntää Valkjärvi-Nystedt, joka on omien sanojensa mukaan tuntenut olevansa oikeistolainen lapsesta saakka.

Esitteiden jakaminen ja pinssien myyminen ei ole pelkästään työtä aatteen vuoksi. Valkjärvi-Nystedt kokee saaneensa paljon, vaikkei työstään palkkaa saakaan.

Vaikka Niinistöä ei valittaisi, ei vapaaehtoinen usko työnsä olleen turhaa. Hän on tehnyt kaiken tarpeellisen.

-Mukanaolo on ollut ihanaa vaihtelua ja suuri rikkaus. Vaali-iltana kilistellään samppanjaa ja syödään leivoksia, kävi miten kävi, virnistää Valkjärvi-Nystedt. (HäSa)

Mainos