Kolumnit Uutiset

Vaaniiko rikollinen pimeällä kadulla?

Noin 70 000 euroa on se summa, jonka säästämiseksi Hämeenlinna on sammuttanut katuvalonsa kahdeksi kuukaudeksi.

Summana se ei ole suuri, tuskinpa edes kunnallisen katuvaloyhtiön johtajan palkan verran. Jokaista kaupunkilaista kohti säästöä kertyy alle euro.

Ennen viikko sitten tapahtunutta pimennystä ainakin verkkokeskusteluissa pelättiin rikollisuuden kasvua.

Mitään virallista rätinkiä en ole Hämeenlinnan kokeilusta vielä eteeni saanut, mutta jos poliisin päivittäisiin mediatiedotteisiin on luottamista, ei tässä kylässä ole koettu mitään suurta rikosaaltoa öiden pimeinä tunteina.

Havainto tuntuisi vastaavan kansainvälisiä tutkimuksia, joiden mukaan katuvaloilla ei näyttäisi olevan juuri mitään vaikutusta rikollisuuteen.

Vuonna 2008 briteissä analysoitiin kolmentoista kaupungin kokemuksia ennen ja jälkeen katuvalojen sammuttamisen, eikä valoilla havaittu juuri mitään vaikutusta.

FBI:n vuosien 2004-2013 tilastojen mukaan vain alle kolmasosa asuntomurroista tapahtuu pimeällä, vaikka juuri yöaikaa me olemme oppineet pelkäämään elokuvien ja sensaatiouutisten takia.

Valoja isompi merkitys näyttäisi olevan sillä, toimiiko alueella normaali sosiaalinen kontrolli. Kaduilla kulkevat koiranulkoiluttajat ja lenkkeilijät ovat tutkimusten valossa katuvaloja ja valvontakameroita tehokkaampi este rikollisuudelle.

Eikä pidä unohtaa sitäkään, että jopa rikolliset osaavat arvostaa kunnallista valaistusta. Katuvalon kajossa puuhastelu herättää nimittäin huomattavasti vähemmän huomiota kuin ympäriinsä heiluvat taskulamppujen valokeilat pimeydessä.

Kelvollinen katuvalaistus on saavutettu etu, josta ei pitäisi tinkiä.

Vaikka valojen sammuttaminen ei automaattisesti laukaisekaan mitään varkaus- ja raiskausaaltoa, lisää se silti turvattomuuden tunnetta, jota ei voi rikostilastoilla mitata.

Suurimmaksi todelliseksi turvallisuuskysymykseksi nousseekin liikenneturvallisuus. Nyt kannattaa pitää heijastimet vaatteissa ja laittaa fillariin kunnon valot eteen ja taakse.

Jotain positiivista jos tästä koittaa etsiä, niin tähtitaivas näkyy nyt todella hyvin valosaasteen vähennyttyä.

Eikä Hämeenlinnaa voi tänä kesänä nimittää Suomen suurimmaksi valaistuksi hautausmaaksi. Se kunnia menee nyt jollekin sähkölaskustaan suoriutuvalle kunnalle.

Päivän lehti

3.7.2020