Uutiset

Väärä kohtelu sattuu ketä tahansa

Suomalaisten, ja Suomeen vahvasti sidoksissa olevien yritysten toimintaa valvovan Finnwatchin uutisraporteista selviää kauheita asioita.

Jos se, että suomalaisten verorahoilla hankitaan epäselvissä oloissa tuotettuja intialaisia valurautaisia kaivonkansia, ei hetkauta.

Tai se, että Suomeen tuotavan brasilialaisen lihan tuotannossa työntekijöiden olot ovat huonot, ei hetkauta.

Niin hetkauttaisiko se, että kiinalaisen tehtaan työntekijöiden itsemurhia ehkäistään laittamalla turvaverkkoja parvekkeiden alle ja pyytämällä uusia työntekijöitä allekirjoittamaan sitoumus, etteivät he tee itsemurhaa?

Miten jonkun mieleen voi edes tulla noin kamala idea? Se on aivan sama kuin jos masentuminen ehkäistäisiin maalaamalla kasvoille hymynaama.

Eikä edellä mainituissa ole kyse mistään kaukaisen maan ongelmista.

Turvaverkkoilmiössä on kyse tehtaasta, joka on Applen alihankkija. Tehtaassa tuotetaan iPadeja ja iPhoneja. Viime vuonna 19 nuorta tehtaan työntekijää yritti tehdä itsemurhan. 16 heistä kuoli.

Itsemurhia tehdään muun muassa siksi, koska tehtaan työtekijöille ei makseta kohtuuttoman pitkistä työpäivistä ylityökorvauksia.

Toistaiseksi työntekijät joutuvat tekemään 18 tuntia ylitöitä viikoittain, vaikka Kiinan laki sallii vain 36 tunnin ylityöt kuukaudessa.

Samaan aikaan Apple raportoi kuuden miljardin dollarin nettovoitoista ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

Raporttien mukaan itsemurhilla on myös selvä yhteys autoritääriseen johtamistapaan. Kyseinen johtamistapa aiheuttaa ongelmia pienemmissäkin ympyröissä ja vähemmälläkin työmäärällä. Ihminen nyt vain on sellainen, että väärä kohtelu sattuu syvälle.

Applen toisella tehtaalla Kiinassa työntekijät ovat saaneet myrkytyksiä Applen matkapuhelinten ja taulutietokoneiden kosketusnäyttöjen puhdistamiseen käytetyistä kemikaaleista. Myrkytysten uhrit odottavat yhä korvauksia ja vaativat Applea korvaamaan heille terveystarkastuksia ja sairaalahoitoa.

Lisäksi puolet tehtaan työntekijöistä on ulkoistettu työnvälitysfirmoille. Tehdas ei enää palkkaa uusia työntekijöitä. Vuokratyöntekijöillä ei ole työsopimusta, ja värväystoimisto vie osan palkasta hallintokuluina.

Tuokaan asia ei ole vierasta. Ulkoistaminen sattuu syvälle.

Finnwatch tajuaa, että yritysten päätavoitteena on voiton tuottaminen, mutta yritykset ovat osa yhteiskuntaa. Eivätkä ne voi toimia ristiriidassa yhteiskunnan enemmistön kannattamien arvojen kanssa.

Tuohon ei voi muuta kuin luottaa. Vai voiko? Maassamme valtaan on noussut joukko ihmisiä, joiden arvomaailma on kaukana enemmistön arvoista.

Ihmisiä, jotka vähät välittävät, mitä kaukana Kiinassa tapahtuu. Ja tuo joukko luulee, että maailma on heidän. Se sattuu syvälle.

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic