Uutiset

Väärä tapa purkaa pahaa oloa

Kahden päivän lakko pysäytti paperikoneet maanantaiaamuna. Työntekijät osoittavat laittomalla työtaistelulla mieltään sellu- ja paperiteollisuuden irtisanomisille. Tehtaiden koneita käynnistellään keskiviikkona, jolloin lakossa on Toimihenkilöunionin paperiväki. Enson Pankakosken tehdasta ja UPM:n lakkautettavaa Voikkaan yksikköä mielenilmaus ei koske.

Lakoissa on yleensäkin hyvin vähän järkeä, mutta käynnissä saattaa hyvinkin olla Suomen teollisuuden historian hyödyttömin työtaistelu.

On liioittelua väittää, että metsäteollisuus jättää Suomen ja siirtää tuotannon maihin, joissa on halpaa puuta ja työvoimaa. Kansainvälinen kilpailu on kuitenkin kaiken aikaa kiristymässä, ja tämän tosiasian kanssa myös kotimaisen metsäteollisuuden on pakko elää.

Metsäteollisuus pysyy suomalaisen talouselämän ja hyvinvoinnin kivijalkana, vaikka kehityksen suunta näyttää uhkaavalta. Kokonaisten tehtaiden olemassaolo on pitkän päälle vaakalaudalla ja työpaikkojen määrä on laskussa. Olisi itsepetosta kuvitella, että UPM teki aivan poikkeuksellisen ja ainutkertaisen päätöksen vähentäessään työväkeään yli 2 500 hengellä.

Metsäteollisuuden pitäisi siis terästään otettaan, tehdä järeitä ratkaisuja tuotannon pitämiseksi maan rajojen sisäpuolella. Työpaikkojen turvaamisen asemesta ala ryhtyy kahden päivän lakkoon! Tosiasioitten valossa Paperiliiton ja Toimihenkilöunionin työtaistelu ampuu pahan kerran ohi maalin.

Liittoja voi kuitenkin ymmärtää. UPM:n ratkaisut olivat jäsenistölle niin kova isku, että jotain kouriintuntuvaa oli pakko tehdä. Paperiliiton puheenjohtajalle Jouko Ahoselle jäi asiallisesti vain yksi kortti käteen. Se kertoi, että väen vähentämistä on protestoitava lakolla.

Paperitehtaiden pysäyttämisillä puretaan puhtaasti pahaa mieltä. Se on vastalause menneen ajan puolesta maailman muuttumista vastaan. Lakkolaiset eivät varmasti itsekään kuvittele, että kahden päivän työtaistelulla voitaisiin ratkaista suomalaisen metsäteollisuuden keskeisiä ongelmia.

Lakkolaiset ovat kuitenkin aidosti huolissaan erityisesti Voikkaan tehtaalta työttömäksi jäävien kohtalosta. Tapa on vain väärä. Työtaistelu tietää metsäteollisuudelle noin 80 miljoonan euron tulonmenetyksiä. Summaa on turha paisutella, sillä koneiden seisokki tekee varsin pienen loven metsäteollisuuden kannattavuuteen.

Paperin lakon jälkeen on aika miettiä, millä keinoilla suomalaisten metsäyritysten työntekijöiden tulevaisuutta kyetään turvaamaan. Metsäteollisuuden työntekijöille kaiken viisauden alku on sen myöntäminen, että maailma on muuttunut ja kaiken lisäksi muutosnopeus on edelleenkin kiihtymässä.

Metsäteollisuuden johtajille UPM on opetus. Paniikkinappulan painamiselle on vaihtoehto, vaikka yrityselämässä arvostetaankin liikaa lyhyen tähtäimen voittojen saalistusta.

Lakkolaiset ovat kuitenkin aidosti huolissaan erityisesti Voikkaan tehtaalta työttömäksi jäävien tulevaisuudesta.

Mainos