Uutiset

Vaara vaanii korkeuksissa

Kattojen yli pudottautuvat lumilipat ja räystäistä roikkuvat jääpuikot ovat työllistäneet kiinteistönhuoltoyhtiöitä viime päivinä.

-Tuuli tekee aikamoisia lippoja, joissa paikoin katon yli saattaa roikkua yli puolenkin metrin lippa. Silmät tahtoo olla jatkuvasti ylöspäin, kun kaupungilla ajelee, sanoo Kanta-Hämeen Kiinteistöalan toimitusjohtaja Kai Tervapuro.

Lämpövuotojen seurauksena syntyvät jääpuikot tapaavat taas olla lähinnä vanhempien talojen ongelma.

Lumet tuppaavat tulemaan alas itsestään sään lauhtuessa. Jos katolla ei ole lumiesteitä ja jos kyseessä on peltikatto, kannattaa lumikuorman putoamista avittaa.

Matalien omakotitalojen tai rivitalojen katoilta roikkuvia lumimassoja voi ronkkia itsekin maan kamaralta alas esimerkiksi pitkävartisten lumenpudottimien avulla. Katolle kiipeämistä Tervapuro ei suosittele.

-Rivitalojen katolle ei kannata mennä yksin killumaan, saati sitten korkeammille katoille. Siellä on aina oltava kaveri mukana, samoin köydet ja valjaat. Leikkiä ei kannata yhtään, Tervapuro painottaa.

Viime talvina on sattunut useita vakaviin loukkaantumisiin ja kuolemaan johtanutta turmaa, kun esimerkiksi omakotitalojen katoille on lähdetty kiipeilemään ilman oikeanlaisia varusteita.

Lumenpudottelun tarpeellisuudesta saatiin jälleen maanantaina ikävällä tavalla muistutus, kun katolta pudonnut lumi- ja jääkuorma surmasi naisen Helsingin Töölössä.

Rakennuksille ei vielä vaaraa

Pääkaupunkiseudulla ja sen tuntumassa lumimäärä on huomattavasti suurempi kuin Hämeenlinnassa.

Hattulan Rakennus ja Kattotyöllä on työmaita molemmilla seuduilla. Santtu Heinonen arvioi Hämeenlinnassa lunta kertyneen katoille noin 30-40 senttiä, kun esimerkiksi Sipoossa erään koulun katolla lunta on kolme kertaa enemmän.

-Siellä oli lunta napaan asti. Siellä rakenteet ovat niin laajalla säteellä, että painoa tulee helposti yli sata kiloa neliötä kohti, kun lunta on se 120 senttiä. Isännöitsijä sanoi, että kun ruokasalin ovet eivät enää aukea, on se hyvä indikaattori sille, että lunta on liikaa katolla.

Painavat lumimassat ovat vaaraksi etenkin suurikokoisille halleille ja muille rakennuksille. Hämeenlinnassa lunta ei ole vielä niin paljon, että kattorakenteiden vuoksi pitäisi olla huolissaan. Sekä Heinonen että Tervapuro pitävät noin puolta metriä sopivana mittarina lumenpudotukselle.

Lumikuorman paino on suurimmillaan maaliskuussa. (HäSa)

Mainos