Uutiset

Väärän vuokralaisen valinta voi koitua kalliiksi

Vuokranantajan suurin virhe voi olla niin sanotun väärän vuokralaisen valitseminen.

Tätä painotti Suomen vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja, OTM Mia Koro-Kanerva luennoidessaan veroneuvontaillassa Hämeenlinnassa maanantai-iltana.

-Riskit vuokrauksessa liittyvät 95-prosenttisesti vuokralaisen valintaan. Vuokranantajan pitää selvittää, minkälainen maksukyky ja tausta vuokralaisella on. Luottotiedot pitää tarkistaa aina ennen sopimuksen allekirjoitusta sekä pyytää palkkatodistus. Näin välttyy ongelmilta ja säästää rahaa.

-Tyhjät (vuokrattomat) kuukaudet tekevät loven vuokranantajan tuottoon. Vuokrasopimukset kannattaakin tehdä taiten ja käyttää apuna vaikka hyvää vuokra-asuntovälittäjää.

Vuokranantajan etu on sopia vuokran määrä heti oikealle tasolle.

Hän kehottaa kirjaamaan vuokrasopimukseen myös tarkat ehdot vuokrankorotuksista esimerkiksi indeksikorotuksina, jotta osapuolet välttyvät erillisiltä kädenväännöiltä asiassa.

Vakuudeksi vuokralaiselta on hyvä vaatia vähintään kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa.


Vuokrarästeihin puututtava heti

Mikäli vuokralainen alkaa lipsua maksuissaan, Mia Koro-Kanerva neuvoo vuokranantajaa puuttumaan heti tilanteeseen, jotta maksamattomia vuokria ei kerry kuukausikaupalla.

Vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus, jos vuokrat jäävät maksamatta kahdelta kuukaudelta.

Jos vuokralainen ei suostu lähtemään, asunnonomistajan ainoana keinona on hakea käräjäoikeudesta häätö, jonka käsittelyyn saattaa mennä pari kuukautta.

-Vuokralainen voidaan todeta varattomaksi, ja vuokranantaja jää nuolemaan näppejään, Koro-Kanerva varoittelee.

Suomen vuokranantajat ry tarjoaa jäsenilleen muun muassa vuokrasaatavien maksutonta perintää sekä lakimiesapua ja erilaisia asiakirjamalleja.


Asunnon kunto pidettävä hyvänä

Mia Koro-Kanerva kehottaa vuokranantajia palkitsemaan hyviä vuokralaisia, mikäli he ovat hoitaneet maksunsa moitteettomasti pitkään ja pitäneet asunnon hyvässä kunnossa.

Myös vuokranantajan kannattaa optimoida sijoitushuoneistonsa kunto.

-Moni ajattelee, että vuokralaiselle kelpaa hyvältä alueelta mikä tahansa läävä, mutta siinä sahaa vain omaa nilkkaansa, jos ei pidä asuntoaan kunnossa.

-Mitä huonommassa kunnossa asunto on, sen vaikeampi se on vuokrata uudelleen edellisen vuokralaisen lähdettyä. Ja taas tulee tyhjiä kuukausia.

Vuokralaisen on syytä ottaa vuokra-asunnossakin kotivakuutus, sillä esimerkiksi vesivahingon sattuessa vain vakuutus korvaa tilapäisen majoituksen muualla.


Verovähennyksiä kannattaa haalia

Huoneiston tuoton maksimoimiseksi vuokranantajan kannattaa tehdä veroilmoitukset huolella hyödyntämällä tulonhankkimiskuluja.

-Verottaja ei ole kovin johdonmukainen näissä asioissa, mutta pitää testata, mikä menee läpi ja mikä ei, Suomen vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva neuvoo.

Hän kannustaa myös hyödyntämään huoneiston arvonnousua myymättä asuntoa.

-Pitää hyödyntää vakuusarvoa, joka asunnossa on, ja ostaa lisää asuntoja. Pelkästään valtion vuokra-asuntotuotannolla ei pystytä täyttämään Suomen vuokra-asuntotarvetta.

Veroneuvontaillan järjesti Veronmaksajain keskusliiton Kanta-Hämeen paikallisyhdistys yhdessä Suomen vuokranantajat ry:n ja Hämeenlinnan Seudun Osuuspankin kanssa. (HäSa)

Päivän lehti

18.1.2020