Uutiset

Vääränlaisia työn sankareita

Työ- ja yksityiselämän yhteensovittamisen ongelmat ovat yleisiä keskiviikkona julkistetun kattavan kyselytutkimuksen mukaan.

Palkansaajat vievät töitä kotiin hämmästyttävän paljon. Joka toisen työ tunkeutuu ainakin jossakin määrin vapaa-aikaan. Osittain on kysymys vastuullisuudesta ja työn muuttumisesta luovaan ja ideoivaan suuntaan. Aivothan kulkevat mukana kotiinkin.

Jokin kuitenkin mättää ja pahasti.

Eikö suomalaisilla työpaikoilla osata järjestää asioita siten, että töitä tehdään tehokkaasti työajalla ja vapaalla ollaan oikeasti vapaalla?

Työn sankariksi tullaan töissä, ei kenties vielä sairaana kotona työkännykkä korvalla.

Vaikuttaa vahvasti siltä, että työn organisointi ei ole kunnossa, kun työn ja yksityiselämän rajalinja näin yleisesti hämärtyy.

Suomalaiset haluavat joustavia työaikoja, mutta jousto ei voi toimia vain yhteen suuntaan. Toki raja rikotaan myös toiseen suuntaan: työntekijät vievät yksityisasioitaan työpaikoille, mutta ainakin tutkija Juha Siltalan kyselyn mukaan vain kohtuullisessa määrin.

Väsyksiin asti on taivasteltu paineiden kasvaneen työpaikoilla, kun tehokkuus- ja tuottavuusvaatimukset ovat kasvaneet. Todellisuudessa eniten on lisääntynyt vapaa-aika. Työntekijöiden pitäisi vain osata olla oikeasti vapaalla.

Vastuullisen työntekijän ei tosiaankaan ole pakko viedä töitä kotiin pärjätäkseen oravanpyörässä.

Työnantajan velvollisuus on tehdä rajat selviksi vaikka rautalangasta vääntämällä.

Loppuunpalaneista suomalaisista ainakin osa kärventyy työtaakan alle kotona.

Raja työ- ja vapaa- ajan välille on vedetty paitsi työntekijän, niin myös työnantajan etujen suojelemiseksi. Sairauslomat ja ennenaikaiset siirtymiset eläkkeelle tulevat työnantajille ja yhteiskunnalle kalliiksi.

On liian helppoa hakea selitystä kännykkäkulttuurista tai kannettavista tietokoneista, kun mietitään miksi töitä kannetaan kotiin.

Kännykkä on vain väline, joka vaimenee napista painamalla. Työntekijän pitää itse osata painaa kyseistä nappia. Valistunut työnantaja puolestaan ei vaadi työntekijäänsä olemaan koko ajan tavoitettavissa kuin harvinaisissa poikkeustapauksissa.

Käsitys, jonka mukaan ”reaaliaikainen” tavoitettavuus on äärimmäinen hyve, on syytä romuttaa silläkin uhalla, että se on ”nykyaikaa”. Todennäköisesti epälukuinen joukko yhteydenotoista työpaikoille on turhia ja ne kertovat vain siitä, että asianomainen haluaa itse tehdä itsensä tarpeelliseksi.

Sellainenkin luulo työmarkkinoilla nimittäin vallitsee, että olisi olemassa korvaamattomia työntekijöitä. Todellisuudessa sellaista ihmistä ei ole eikä tule.

Valtiotieteen lisensiaatti Juha Antilan tutkimukseen vastanneista lähes 3 000 palkansaajasta joka toinen oli ollut sairaana töissä kyselyä edeltäneen vuoden aikana. Naiset menevät töihin sairaana miehiä useammin. Tyypillinen sairaana töissä hoippuva on korkeassa asemassa oleva nainen. Meneminen sairaana töihin ei ole tervettä.

Päivän lehti

26.1.2020