fbpx
Uutiset

Väärin uutisoitu?

Eipä tarvinnut viime maanantaina pitkään Hämeenlinnan valtuuston lehterillä istua, kun taas ymmärsi, kuinka ikävän ammatin edustaja sitä onkaan. Poliitikko toisensa jälkeen käytti puheoikeuttaan moittiakseen paikallismedian uutisvalintoja, raflaavia otsikoita sekä tarkoitushakuisen ilkeitä juttuja.

Sehän ei toki ollut mitään uutta. Sama virsi on soinut viime kuukaudet kaikkialla, jossa olen useampaan kuin yhteen hämeenlinnalaispoliitikkoon törmännyt.

Pahinta tuntuu olevan se, jos valtuutettu tai lautakunnan jäsen lukee lehdestä jonkun kunnallisasian valmistelusta ensimmäistä kertaa. Lehden vikahan se tietysti on, jos poliitikot eivät ole muilta kiireiltään ehtineet tulevia esityslistoja tavaamaan tai eivät ole lukemaansa ymmärtäneet.

Joskus käy niinkin, että lehti saa ihan itse vihiä jostain tarkoin varjellusta suunnitelmasta, joka ei ole vielä päätynyt millekään listalle eikä poliitikkojen strategiaseminaareihin. Kuntapäättäjien mielestä lehden tulisi ilmeisesti vaieta tällaisesta uutisesta.

Koska se tuli heillekin uutisena.

Toinen asia, mihin törmää tuon tuostakin, on valtuutettujen napina siitä, että päätökset uutisoidaan ennen kuin mitään on vielä päätetty.

Eräskin asiapoliitikkona pitämäni valtuutettu tokaisi minulle viime viikolla, että lehden pitää kirjoittaa uutisia, ei mitään arvauksia tai ennusteita. Hänen mukaansa vain tehty päätös on uutinen.

Kyse on siis Hämeen Sanomien – ja kaikkien muidenkin laatumedioiden – tavasta tehdä juttuja päätösesityksistä. Kun Hämeenlinnan luottamuselimien seuraavan viikon esityslistat perjantaisin julkaistaan netissä, poimimme sieltä meidän mielestämme kiintoisimmat asiat ja kerromme, millaista ratkaisua kukin esittelevä virkamies lautakunnalle tai kaupunginhallitukselle esittää.

Meidän mielestämme lukijoilla on oikeus esimerkiksi tietää, mitä kouluja lasten ja nuorten lautakunnalle esitetään yhdistettäväksi tai puoltaako tilaajajohtaja toriparkin rakentamista.

Tosiasiahan on, että useimmat päätökset nuijitaan läpi päätösesityksen mukaisesti. Yleensä virkamiehet ovat keskustelleet asioista avainpoliitikkojen kanssa jo etukäteen ja täten varmistaneet esitykselleen selustan.

Jos päätös myöhemmin poliitikkojen käsissä muuttuu, on sekin tietysti uutinen.

Miksi valtuutetut sitten juuri tänä syksynä ovat olleet uutisoinnistamme erityisen tuohduksissaan? Ehkä siksi, että päätettävänä on tavallista enemmän epämiellyttäviä asioita.

On tehtävä säästöjä, jotka tuntuvat monen kuntalaisen arjessa. Ikävät esitykset herättävät kuntalaisissa vastustusta. Ja kunnallisvaalitkin ovat tulossa.

Syy ikävästä kansalaispalautteesta on helppo sysätä medialle, joka asiasta on kertonut. Olisi niin paljon helpompi tehdä päätöksiä, jos asioista kerrottaisiin vasta jälkeenpäin. Jos sittenkään.

Hyi hyi, ilkeät toimittajat! Väärin uutisoitu.

Menot