fbpx
Uutiset

Väärinkäsityksiä ja kärjekkäitä tiedotteita: Näin riita Soinin luottamusäänestyksestä syntyi ja näin se eteni

Timo Soini jatkaa ulkoministerinä ja siniset hallituksessa. Asia varmistui, kun Soinille esitetty epäluottamusesitys kaatui eduskunnan äänestyksessä perjantaina. Vieressä ministeri Pirkko Mattila.

Suurin oppositiopuolue sdp ilmoitti 14. elokuuta, että se kutsuu eduskunnan syysistuntokauden alussa oppositiopuolueet neuvottelemaan välikysymyksen jättämisestä ulkoministeri Timo Soinin (sin.) kielteisistä aborttikannanotoista. Sdp:n mukaan ne olivat Suomen ulkopoliittisen linjan ja naisten oikeuksien vastaisia.

Soini oli muutama päivä aiemmin blogissaan iloinnut siitä, että Argentiina torjui abortin saantia helpottavan lakiesityksen. Ministerikollegat muista hallituspuolueista joutuivat korostamaan, ettei Soinin kanta edusta Suomen ulkopoliittista linjaa.

Samantyyppinen keskustelu oli käyty jo keväällä sen jälkeen, kun Soini toukokuussa oli virkamatkallaan Kanadassa vapaa-aikanaan osallistunut abortin vastaiseen kynttilähartauteen.

Sdp, vasemmistoliitto, vihreät ja rkp päättivät 7.9, että välikysymyksen sijaan ne esittävätkin Soinille eduskunnassa henkilökohtaista epäluottamuslausetta budjettikeskustelun aikana. Näin ne uskoivat saavansa siihen helpommin mukaan hallituspuolueiden naiskansanedustajia.


Soinista tuli hallituskysymys

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo ja ministeri Sampo Terho (sin.) ilmoittivat heti tämän jälkeen, että Soinin luottamusäänestys on hallituskysymys. Siniset uhkasivat sillä, että epäluottamuslauseen hyväksyminen eduskunnassa johtaisi hallituksen hajoamiseen.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti piti 18.9. Soini-kanteluista antamassaan ratkaisussa Soinin toimintaa aborttikysymyksessä moitittavana muttei lainvastaisena.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvioi tämän jälkeen, että Soinilla on hallituspuolueiden täysi tuki luottamusäänestyksessä. Muutamat kokoomuksen naiskansanedustajat totesivat kuitenkin julkisuudessa, että heidän on vaikea äänestää Soinin puolesta.

Sdp:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta esitti Soinille epäluottamusta eduskunnassa viime torstaina. Hän perusteli esitystä sillä, että Soinin toiminta ulkomailla kiistää naisten oikeudet ja Suomen ulkopoliittisen linjan.

Sipilältä kysyttiin samoihin aikoihin EU-huippukokouksen yhteydessä keskustan ryhmäkurista Soini-äänestyksessä. Hän vastasi, ettei usko kellään olevan mitään ongelmaa painaa tässä asiassa vihreää äänestysnappia.

Kokoomuksen ja keskustan eduskuntaryhmien puheenjohtajat Antti Kaikkonen (kesk.) ja Kalle Jokinen (kok.) ilmoittivat torstaina iltapäivällä pidettyjen ryhmäkokousten jälkeen, että ryhmät äänestävät yksimielisesti Soinin luottamuksen puolesta, koska kysymys on hallituksen jatkosta.

Muutama kokoomuksen naiskansanedustaja sanoi kuitenkin ryhmäkokouksen jälkeen julkisesti, etteivät äänestä Soinin puolesta.

Keskustan kansanedustaja Markku Pakkanen uhkasi ryhmäkokouksen jälkeen, että mikäli kokoomus ei yksimielisesti tue hallitusta, tulee irtisanomissuojan helpottaminen alle 20 hengen yrityksissä ottaa välittömästi tarkasteluun ja tehdä siihen tarpeelliset korjaukset.

 

Syytteitä sinkoili äänestyksen jälkeen

Soini sai viime perjantaina eduskunnassa luottamuksen äänin 100–60.

Kokoomuksen kolme naiskansanedustajaa pidättäytyi äänestämästä. Kokoomuslaiset syyttivät äänestyksen jälkeen hallituskumppaneita keskustaa ja sinisiä painostamisesta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen sanoi tiedotteessa, ettei kokoomus hyväksy vähättelyä edustajiensa arvopohjaa kohtaan. Hän piti käsittämättömänä pääministerin toteamusta, ettei äänestyksen pitäisi olla kenellekään vaikeata. Samalla hän kertoi, ettei äänestyksestä pidättäytyneille kokoomusedustajille tule ryhmältä rangaistuksia.

Sipilä kimmastui Jokisen lausunnoista, jotka ylittivät pääministerin sietorajan. Sipilä totesi lauantaina, että keskusta ahdattiin nurkkaan, johon se ei kuulu.

Keskustaa oli ärsyttänyt se, ettei Kokoomus pysynyt Soinin luottamusäänestyksessä yhtenäisenä. Ministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan sillä halutaan antaa kuva, että toiset ovat eettisempiä tai esimerkillisempiä kuin toiset.

Jo perjantaina julkisuudessa oli epäilty, että Jokisen kärjekäs tiedote oli perustunut väärinkäsitykseen Sipilän medialle antamasta lausunnosta äänestyksen helppoudesta. Lauantaina Jokinen totesikin, että lausunto on käyty pääministerin kanssa läpi eikä pääministeri tarkoittanut tässä yhteydessä kokoomuksen ryhmää.

Sipilä sanoi sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla Ylessä, että ilman keskustelua ei päästä yli syytöksistä, jotka kokoomuksen eduskuntaryhmä esitti Jokisen tiedotteessa. Sipilä piti sitä harkittuna tekona.

 

Menot