fbpx
Uutiset

Vaate odottaa ostajaa korkeintaan vuoden

Vaate ei vanhene kaupan hyllyllä kauan. Pisimmillään releet roikkuvat myymälän tangossa vuoden – sen jälkeen ne myydään uusien vaatteiden tieltä vaikka alle sisäänostohinnan.

-Kaikki myymälöihin hankittu menee jossain vaiheessa kaupaksi, yleensä viimeistään joulun tai juhannuksen jälkeisissä alennusmyynneissä. Me emme vie myymättä jääneitä vaatteita kirpputoreille tai ylijäämämyymälöihin, vakuuttaa Raatihuoneenkadun Seppälän myymäläpäällikkö Sinikka Seppälä.

Kauppiaan kannalta on sitä parempi, mitä nopeammin vaate kiertää myymälästä asiakkaan komeroon. Muotiala on nopeatempoista, ja kauppoihin tulee uusia vaatteita pari kertaa viikossa, joihinkin jopa joka päivä. Koska myymälöissä on harvoin suuria varastoja, tavaran on liikuttava ripeästi.

– Kierron nopeus riippuu kovasti vaatteesta. Klassisia, suosittuja tuotteita pidetään valikoimissa vuosien ajan ja myytyjen vaatteiden tilalle hankitaan aina uusia kokoja. Yhden sesongin muotivaate sen sijaan pyritään myymään loppuun kuukaudessa, parissa, eikä uusia tilata, Hämeenlinnan Sokoksen myymäläpäällikkö Tiina Nirkko kertoo.

Vaatteiden nopea vaihtuvuus on Nirkon mukaan erityisen tärkeää Hämeenlinnan kaltaisissa pikkukaupungeissa, joissa ihmiset kiertävät samoja vaatekauppoja.

– Asiakas huomaa heti, jos samat vaatteet seisovat kaupassa kuukaudesta toiseen.

Niin halvalla kuin on tarvis

Kauppiaat minimoivat ylijäämävaatteiden kertymisen riskin tilaamalla kerralla pieniä vaate-eriä.

Joskus sisäänostajat tosin ottavat riskin ja hankkivat myymälöihin tavallisesta linjasta poikkeavia vaatteita.

-Tällaiset kokeilut päätyvät helposti alekoreihin. Riskiostoksista ei kuitenkaan pääse tulemaan kaupoille suurta vahinkoa, sillä niitäkin tilataan pieniä eriä kerrallaan, Nirkko sanoo.

Tarkoista laskelmista huolimatta myymättä jää toisinaan kokonaisia monenkymmenen kappaleen vaate-eriä. Näin kävi esimerkiksi Sokoksessa viime kesänä, kun sää ei houkutellut shortsiostoksiin.

– Tällaisessa tapauksessa lähetämme myymättä jääneet vaatteet sellaisen paikkakunnan liikkeeseen, jossa tuote on mennyt kaupaksi. Aina ne jotenkin saadaan myytyä, Nirkko selittää.

Pieni vaateliike ei voi turvautua ketjun tukeen. Merenquen omistaja Kirsi Torttila kertoo, että myymälään pyörimään jääneiden vaatteiden hinta lasketaan niin alas kuin on pakko, jotta ne saataisiin kiertoon.

-Myyn vaatteita esimerkiksi 70 prosentin alennuksella. Tärkeintä on, että kauppaan tilatusta vaatteesta saa edes jotain, Torttila kertoo.

Hyllyjä tyhjentääkseen Torttila järjestää myös ylimääräisiä alekausia kanta-asiakkailleen.

– Laitan tutuille asiakkaille tekstiviestin, että nyt lähtee kaikki 15 prosentin alennuksella. Sillä tavalla hyllyille saa hyvin tilaa.

Menot