Uutiset

Vaatesuunnittelijaksi vahingossa

Vaatesuunnittelija Vilma Riitijoelle kulunut vuosi on ollut työntäyteinen. Suuret unelmat ovat käyneet toteen, mutta mukaan on mahtunut myös itsetuntoa raastaneita takaiskuja. Mitä nuorelle naiselle kuuluu tänään?

– Oikein hyvää kiitos. Tapahtumia on enemmän kuin vuodessa kuukausia. Olen tehnyt yhteistyöprojekteja, keskittynyt asiakkaisiin ja kansainvälistymiseen. Teen paraikaa myös opinnäytetyötä ja suunnittelen esiintymisvaatteita erääseen konseptiin, intoa ja energiaa hehkuva Riitijoki listaa.

Tulosta on syntynyt, sillä Riitijoen luotsaamaa Vilmavaa on vuoden aikana nähty kuudessa eri maassa ja kiinnostus on herännyt Pariisissa ja Brooklynissa asti. Riitijokea yhtäkkinen menestys ja kysyntä eivät hirvitä.

– Saamieni mahdollisuuksien myötä olen kasvanut ammatillisesti, alan hyvät ja huonot puolet ovat konkretisoituneet ja oma ideologiani on sen myötä vahvistunut, Riitijoki summaa.

Omat luomukset kotikäytössä

Riitijoki kuvaa itseään väri ja muoto hulluksi, joka inspiroituu elementeistä, kokemuksista, tunteista ja luonnosta. Hän ei kuitenkaan ikinä käy vaatekaupoissa.

– Olisi järjetöntä ostaa vaate, jonka laatu ei miellytä ja jonka osaisin itsekin tehdä. Käytän pääsääntöisesti itse suunnittelemiani vaatteita, mutta välillä saatan tehdä ostoksia kirpputoreilla, Riitijoki selostaa.

Suosikki suunnittelijaa tai vaatemerkkiä nuorella suunnittelijalla ei siis ole, mutta hän kertoo kuitenkin arvostavansa Gaultieria.

– Hänellä on vakituiset työntekijät, hyvä laatu ja kyky uudistua, mikä on tietysti arvostettavaa,Riitijoki myöntää.

Muodin ristiriitaisuus

Riitijoen mukaan hänestä tuli vaatesuunnittelija vaivihkaa.

– Olen harrastanut hahmojen suunnittelua, sarjakuvaa ja pohjapiirroksia, mutta muoti on mielestäni kamalaa, Riitijoki paljastaa.

Hän pyrkiikin tekemään työtään erilailla, jotta muotimaailma muuttuisi. Miksi juuri vaatesuunnittelun kautta?

– Halusin yhdistää liikkeen, kuvan ja äänen. Lisäksi vaatteet ovat ainoa kolmiulotteinen taiteen muoto jota ihminen kantaa päällään, Riitijoki vastaa yksinkertaisen taiteelliseen tyyliin.

LAATIKKO:

vaatesuunnittelijan arkipäivä:

Herätys kello 08.00

aamupäivä kuluu aikatauluttamisessa ja postien selaamisessa.

iltapäivään mahtuu yritys-ja vaatesuunnittelua, tiedostojen luomista ja paperiasioita.

Ilta käytetään yhetydenottoihin,kaavoitukseen ja ompeluun.

Työpäivä loppuu klo 19.00

Päivät ovat vaihtelevia.Välillä ei pääse ompelemaan kuukausiin ja välillä taas ei ehdi piirtää.

Korostus: vaatteet ovat ainoa kolmiulotteinen taiteen muoto jota ihminen kantaa päällään!

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic