fbpx
Uutiset

Väestöliiton asiantuntija: Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden aborttipäätös vaikuttaa "järkyttävällä tavalla" tavallisten ihmisten elämään

Päätös heikentää Yhdysvaltojen uskottavuutta esimerkiksi naisten ja tyttöjen oikeuksien edistämisessä, sanoo maan poliittiseen historiaan perehtynyt tutkija.
Korkein oikeus antoi perjantaina erittäin merkittävän päätöksen, joka kumosi liittovaltiotasolla määritellyn oikeuden aborttiin. Päätös tarkoittaa, että päätökset aborttioikeudesta tehdään jatkossa osavaltiotasolla. Kuva: Roberto Schmidt

Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden tuoreen aborttipäätöksen jälkeen Yhdysvallat ei voi enää esiintyä ihmisoikeuksien ja tasa-arvon puolustajana yhtä vahvasti kuin ennen. Näin arvioi Yhdysvaltojen poliittiseen historiaan perehtynyt väitöskirjatutkija Jani Kokko Jyväskylän yliopistosta STT:lle.

Korkein oikeus antoi perjantaina erittäin merkittävän päätöksen, joka kumosi liittovaltiotasolla määritellyn oikeuden aborttiin. Päätös tarkoittaa, että päätökset aborttioikeudesta tehdään jatkossa osavaltiotasolla.

Ensimmäiset osavaltioiden aborttikiellot astuivat voimaan heti korkeimman oikeuden ratkaisun jälkeen. Käytännössä raskaudenkeskeytyksestä tulee laitonta tai hyvin rajoitettua useissa republikaanien hallitsemissa osavaltioissa.

Kokko katsoo korkeimman oikeuden ratkaisun heikentävän Yhdysvaltojen uskottavuutta esimerkiksi naisten ja tyttöjen oikeuksien edistämisessä eri puolilla maailmaa.

Voi vahvistaa abortin vastustajia

Väestöliiton vaikuttamistoiminnan asiantuntija Riikka Kaukoranta ei pidä mahdottomana, että Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden aborttipäätös heijastuisi myös muiden maiden linjauksiin.

Hänen mukaansa päätös saattaa vahvistaa niitä tahoja, jotka vastustavat aborttia tai yleisesti naisten tai seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.

– Tämä liikehdintä saattaa saada tästä vahvistusta, voimaa ja itsetuntoa ajaa omissa maissaan esimerkiksi aborttioikeuden kiristämistä, Kaukoranta sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa Väestöliitto on ollut ilahtunut siitä, että Suomessa monet päättäjät ovat ottaneet korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen näkyvästi kantaa sosiaalisessa mediassa ja “ymmärtäneet, miten tärkeästä oikeudesta on kyse”.

Kaukoranta toivoo, että päätöksen vaikutukset heijastuisivat Suomessa siten, että aborttilainsäädäntöä lievennettäisiin. Hän toivoo, että aborttilain päivittämistä ajava OmaTahto2020-kansalaisaloite menisi läpi ja kahden lääkärin lausunnon vaatimuksesta abortin saamiseksi luovuttaisiin.

“Ei todennäköisesti vähennä abortteja”

Kaukorannan mukaan korkeimman oikeuden päätös vaikuttaa tavallisten yhdysvaltalaisten elämään “järkyttävällä tavalla” niissä osavaltioissa, joissa aborttilainsäädäntöä on jo kiristetty tai aiotaan pian kiristää.

Kaukoranta sanoo, että Yhdysvalloissa vähävaraisilla ei välttämättä ole mahdollisuutta saada turvallista aborttia, jos sitä ei saa omassa osavaltiossa.

– Se voi tarkoittaa vammautumisia ja kuolemia. Abortteja nämä ihmiset tulevat joka tapauksessa tekemään, mutta he tekevät niitä vaarallisissa, epäilyttävissä olosuhteissa.

Aborttien määrään päätös ei Kaukorannan mukaan todennäköisesti vaikuta, mutta osasta aborteista tulee hänen mukaansa hengenvaarallisia.

Vaaka heilahti konservatiivien suuntaan

Kokon mukaan Yhdysvaltojen korkein oikeus on aiempina vuosina pysynyt kohtuullisesti erossa puoluepolitiikasta, koska konservatiivisten ja liberaalien tuomarien voimasuhteet ovat olleet nykyistä tasaisemmat.

– Nyt se vaaka on heilahtanut niin paljon konservatiivien suuntaan, että siinä ehkä pystytään enemmän tekemään puoluepolitiikkaa, Kokko sanoo.

– Kyllähän tämä päätös (aborttioikeudesta) heikentää oikeusjärjestelmän uskottavuutta, koska tässä selkeästi jopa amerikkalaisten enemmistön mielestä otetaan askeleita taaksepäin.

Menot