fbpx
Uutiset

Vähätteli seksuaalista häirintää ja puhui sopimattomia – Syrjään siirretty rehtori tunnetaan suorasukaisuudestaan

Kärsämäen kunta sanoutui irti peruskoulun rehtorin Tuomo Pesosen julkisuudessa esittämistä puheista ja harkitsee hänen irtisanomistaan. Apulaisrehtori pitää lausumia ristariitaisina ja sanoo jokaisen häirintätapauksen olevan liikaa. Koulussa asia otetaan esille heti keskiviikona.
Peruskoulun rehtori pidätettiin virantoimituksessa Kärsämäellä, koska tämä puhui sopimattomasti koulullaan esiintyneestä seksuaalisesta häirinnästä.

Frosteruksen peruskoulun rehtori Tuomo Pesonen pidätettiin tänään maanantaina virantoimituksesta Kärsämäellä, Pohjois-Pohjanmaalla. Syynä ovat hänen Ylen MOT-toimitukselle antamansa seksuaalista häirintää vähättelevät lausuntonsa, joissa hän vertasi koulullaan ilmi tullutta seksuaalisia häirintää kouluruokaan, jolle voidaan vain tiettyyn rajaan saakka tehdä jotain – muutoin sitä on vain siedettävä.

Pesonen viittaisi kommentissaan myös poikkeuksellisen karskilla tavalla sukupuolisesta käyttäytymiseen.

Tiistaina julkaistun verkkojutun aiheena oli koulujen seksuaaliset häirintätapaukset, joita Pesosen koulussakin on tullut THL:n kouluterveyskyselyn mukaan tullut ilmi. Myös MOT teki oman kyselynsä yläkoulun oppilaille.

Kärsämäen kunta reagoi asiaan iltapäivällä sanotumalla irti Pesosen lausunnoista.

– Pesonen on pidätetty virantoimituksesta ja nyt katsotaan mitä tehdään. Irtisanomista harkitaan varmasti, Kärsämäen kunnanjohtaja Esa Jussila sanoi Kalevan haastattelussa ja kertoi ihmisten olevan järkytteneitä rehtorin asenteesta.

Jussilan mukaan asia käsitellään mahdollisimman pian.

“Uskoisin, että harmittaa”

Järkkynyt ja hieman yllättynyt sanoo olevansa myös Lännen Median tiistai-iltana tavoittama apulaisrehtori Juha Korkiakoski.

Pesosen kommentit ovat kiusallisia siinäkin mielessä, että Frosteruksen koulu on niin sanottu KiVa-koulu eli kiusaamisen vastainen oppilaitos.

– Rehtori Pesosella on suorasukainen tyyli. Hän on tehnyt ansiokasta työtä kiusaamisen ehkäisemiseksi, mutta nyt nämä lausunnot olivat äärimmäisen ristariitaisia hänen toimintansa kanssa. Eivät hänen puheensa ole missään mielessä hyväksyttäviä, Korkiakoski kertoo.

Siihen, onko Pesosella taustallaan mahdollisesti muitakin ylilyöntejä, hän ei osaa sanoa.

– Uskoisin, että häntä varmasti nyt harmittaa, mitä tuli sanottua.

Korkiakosken korostaan koululla on tehty seksuaaliset häirintätapaukset esiin nostaneen THL:n kyselyn jälkeen paljon töitä. Viime keväänä koulu teki kyselyn 6.–9. luokan oppilaille.

Pahimmat häirintätapaukset ovat Korkiakosken mukaan olleet kaksimielistä tai härskiä puhetta, jota oli kokenut 24 oppilasta 52:sta. Lisäksi koululla on esiintynyt 18 vartaloon ja seksuaalisuuteen kohdistuvia ikäviä huomautuksia ja nimittelyjä sekä yhdeksän lähentelyä tai fyysistä koskettelua sisältänyttä kohtaamista.

– Jokainen tapaus on liikaa. Olemme ottaneet kyselyn tulokset tosissaan ja niiden selvittämiseen on myös tartuttu. Poliisi ja lääkäri ovat vierailleet oppitunneilla kertomassa häirinnästä. Lisäksi Kouluterveydenhoitaja ja kuraattori ovat käsitelleet asiaa.

Rehtorin kielenkäyttöä ihmetellään

Huomenna keskiviikkona Frosteruksen koulussa on Korkiakosken mukaan heti aamulla edessä opettajapalaveri, jossa käydään asioita läpi.Vanhemmille lähtee virallinen tiedote, kunhan kunnan päättäjiltä saadaan virallinen päätös rehtorin tilanteesta.

– Kävin juuri ensimmäisten luokkien vanhempainillassa kertomassa tapahtuneesta.

Vielä Juha Korkiakoski ei ole saanut yhteydenottoja vanhemmilta, mutta hänen tuttavapiiristään sen sijaan on tullut useita viestejä, joissa ihmetellään rehtorin kielenkäyttöä.

Lännen Media ei tavoittanut tiistai-iltana rehtori Tuomo Pesosta kommentoimaan tapausta.

Menot