Uutiset

Vahvat leuat, tarkka nenä ja nopeat jalat tekevät mestarin

Mies astelee rauhallisesti nurmikentällä. Yhtäkkiä ilmassa kiirii huuto.

– Pysähtykää tai päästän poliisikoiran irti!
Mies kiihdyttää vauhtinsa epätoivoiseksi juoksuksi. Kuuluu toinen huuto.

– Kiinni!

Jäntevä koira syöksähtää hurjaan vauhtiin, juoksee pakenevan miehen muutamassa sekunnissa kiinni ja käy kiinni äristen miehen käteen.

Miehen ja koiran luo hölkkää poliisi. Kolmas huuto raikaa ilmoille.

– Irrrrrrti!

Koira irrottaa otteensa miehen kädestä, mutta pitää katseensa herkeämättä kohteessa.

Tilanne voisi olla ote poliisikoiran oikeasta työpäivästä, mutta tällä kertaa kiinnotto tapahtui tuomarien valvovien silmien alaisuudessa poliisikoirien SM-kilpailuissa.

Ohjaajan ja koiran yhteistyö tärkeää

Poliisikoirien Suomen mestaruudesta miteltiin tiistaista torstaihin 35. kerran. Edellä kuvatun suojelukokeen lisäksi koirat ohjaajineen näyttivät kyntensä hallittavuudessa, jäljestämisessä ja etsinnöissä.

Pääroolissa kilpailuissa on koira, mutta merkittävä rooli suorituksia arvosteltaessa on myös ohjaajan ja koiran välisellä yhteistyöllä.

– Täydellisessä suorituksessa täytyy olla kaikki elementit kohdallaan, koiran pitää toimia hyvin, sillä pitää olla hyvä, energinen suoritus ja toisaalta ohjaajan tulee tukea sen toimintaa, kertoo kilpailujen johtaja Lauri Kanerva.

Kun yhdistetään hyvä fyysinen ja henkinen kunto, tasapainoisuus, hyvät hermot, vahvat vietit, hyvä koulutus ja kova harjoittelu, saadaan poliisikoirien Suomen mestari, joka varmasti menestyy myös työssään.

Tavallisen erikoisia palveluskoiria

Vaikka poliisikoirilla onkin tärkeitä tehtäviä hoidettavanaan, korostaa Kanerva niiden olevan silti aivan tavallisia koiria. Tätä halutaan osaltaan viestiä myös koirien SM-kilpailuilla.

– Me olemme halunneet näyttää yleisölle, etteivät nämä ole mitään kummajaisia. Ne tekevät myös tavallisia palveluskoirien liikkeitä.

Kanerva luonnehtii myös koiran pitämiseen liittyvän aina jonkinlainen kilpailuvietti. Omat mittelönsä ovat niin huumekoirille kuin vetokoirillekin.

– Kyllä kaikki liittyy siihen, että halutaan mitata tasoa ja parhaat palkitaan.

Päivän lehti

6.8.2020