Uutiset

Vai että vaippoja tenttikirjojen sekaan? Ei kiitos.

Yliopisto-opiskelijat, (r)yhtykää lapsentekopuuhiin! Tämä viesti välittyy Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön lääkäriltä Aira Virtalalta keskiviikkoisessa Aamulehdessä.

Koska suomalaisten yliopistojen luentosaleissa pyörii muuhun maailmaan verraten melko vanhoja opiskelijoita, pitäisi heidän Virtalan mielestä pyöräyttää penskansa ilmoille jo ennen valmistumista.

Vai että sillä lailla.

Enää ei siis riitäkään, että pääsee kovalla työllä haluamaansa opiskelupaikkaan, pänttää hullun lailla neljän-viiden vuoden ajan, tekee kaiken liikenevän ajan töitä saadakseen rahaa ja valmistuu huomatakseen vain, että vakituista työpaikkaa ei olekaan tarjolla.

Jossain siinä aamukahdeksasta iltakahdeksaan kestävien luentomaratonien ja gradun vääntämisen välissä pitäisi pykätä vielä oma palleroinenkin.

Jos asiaa ajattelee vain biologiselta kannalta, lasten tekeminen opiskeluaikana olisi kyllä järkevää. Suomalaiset yliopisto-opiskelijat kun ovat naisia ja miehiä parhaassa lisääntymisiässä.

Yli puolet suomalaisista yliopisto-opiskelijoista on yli 25-vuotiaita. Paras ikä lasten tekemiseen on juuri 20-35-vuotiaana.

Mutta elämä on muutakin kuin pelkkää biologiaa. Kun opiskelijoita yritetään saada valmistumaan mahdollisimman nopeasti, ei kuvioon juurikaan mahdu vuoden äitiyslomaa.

Ja vaikka opintoja pystyykin ehkä järjestelemään helpommin kuin töitä, on opiskelijalla melko usein jopa vähemmän vapaata aikaa lastenhoitoon kuin työssä käyvällä.

Luennoilta pääsee hyvällä onnella ennen neljää, mutta sen jälkeen kotona odottaa vielä vino pino tenttikirjoja ja muita tehtäviä, jotka vaativat herpaantumatonta keskittymistä.

Toisaalta ei opiskelu saisi olla lapsen tekemisen esteenäkään. Päätös hankkia lapsi on kiinni paljosta muustakin kuin siitä, sattuuko taskussa olemaan maisterin paperit vai ei.

Mutta ei ketään pitäisi myöskään patistella lapsen tekoon vain sen takia, että sattuu olemaan synnytysiässä.

Eikä lapsentekopeli todellakaan ole menetetty valmistumisen jälkeenkään. Yliopistosta valmistutaan keskimäärin 27 vuoden ikäisenä. Valmistumisen jälkeen taloudellinen asemakin on useimmiten opiskeluaikaa vakaammalla pohjalla.

Ensisynnyttäjien keski-ikä pyörii Suomessa 28 vuoden hujakoilla. Sekään ei liene vielä niin korkea, että kenenkään tarvitsisi huolestua suomalaisten kuolemisesta sukupuuttoon.

Sitä aikaa, mikä opinnoilta liikenee, en ainakaan itse halua käyttää vaippojen vaihtoon. Oma Ernestini tai Amandani ei varmasti päästä ensimmäistä parkaisuaan ilmoille opiskelevan äidin sylissä.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic