fbpx
Kolumnit Uutiset

Vaiennut virkamies

Ihmeiden ihme. Tämä lehti on juuri saanut kritiikkiä siitä, että virkamiehiä kuullaan liian vähän.

Hämeenlinnan entinen kaupunginjohtaja Veikko Syyrakki harmitteli syntymäpäivähaastattelussaan (HäSa 2.5.2014), kuinka julkisuudessa on korostunut kaupungin poliittisten luottamushenkilöiden rooli: “Päätöksiä perustelevat pääsääntöisesti poliitikot, vaikka virkamiehet ovat valmistelleet päätökset ja tuntevat taustat parhaiten.”

Syyrakkia komppasi pian mielipidesivulla toinen emeritus kaupunginjohtaja, Heimo Polvi. Hän tylytti: “Poliitikkojen hoitamana kaupungin tiedotus ei vaikuta luotettavalta.”

Etenkin Polven kirjoitus asetti kunnallispoliitikot outoon valoon. Mieleen nousi ikivanha, liki populistinen käsitys, että kaikki politiikan teko on vain “politikointia”. Eli oman edun tavoittelua, hämärähommia.

“Politikoinnin” käyttämistä kattokäsitteenä tutkailee ja tuskailee sattumoisin myös ministeri Pertti Paasio (sd.) tuoreessa esseessään Demokratia – jalokivi vai peruskivi? “Politiikassa toimivan henkilön kanssa keskustelevalla on syytä olettaa, että keskustelukumppani ei ole puheissaan rehellinen vaan todennäköisesti valehtelija.”

En väitä että poliitikot olisivat kirkasotsaisia pyhimyksiä sekä aina ja läpeensä yhteisen hyvän tekijöitä. Mutta ei mikään ole niin helppoa kuin poliitikkojen lyttääminen, tavan vuoksi.

Lehden vinkkelistä kyse on toimituspoliittisesta linjauksesta. Ainakin Hämeen Sanomat on tarkoituksella vienyt paikallisten asioiden käsittelyä siihen suuntaan, että kuullaan vähemmän virkamiehiä ja enemmän poliittisen vastuun kantajia – sekä ihan tavallisia kaupunkilaisia.

Tämä ei tietenkään tarkoita faktojen väheksymistä. Parhaat tiedot on usein saatavissa virkamiehiltä, mutta niitä voi käyttää jutuissa tausta-aineksina.

Uutisoinnissa painopiste on jo siirtynyt valmistelusta, taustoista ja päätöksistä sinänsä siihen, miten päätökset vaikuttavat kuntalaisiin.

Kunnan päätöksenteossa pätee vallan kaksijako-oppi: virkamiehillä on muodollista valtaa, poliitikoilla vastuuvaltaa. Kenellä on päävastuu, se julkisuudessakin sitä kantakoon ja saattakoon sen kansalaisten kriittisen katseen alle.

Pelkkiä faktoja enemmän kiinnostavat tunteet, mielipiteet, tahtotilat ja tulkinnat. Kuntalain mukaan kunnan on tiedotettava asukkailleen vireillä olevaista asioista ja niiden vaikutuksista. Juuri vaikutuksista eniten kiistellään. Ne ovat paljolti tulkintaakin.

Keskustelun avaus yllättää muutenkin. Äkkiä jyräävätkin poliitikot? Vastahan Hämeenlinnassa käytiin uuvuttava keskustelu siitä, kuinka valta on valunut poliitikoilta virkamiehille!

Hämeenlinnan kaupungin hallintosäännössä asiakohta “kaupunginhallituksen tehtävät ja ratkaisuvalta” on kolme kertaa pidempi kuin kaupunginjohtajien tehtävät.

Yhtä mieltä ei ole oltu siitäkään, onko tilaaja-tuottajamalli lisännyt enemmän virkamiesten vai poliittisten lautakuntien valtaa. Pääasia on, ettei malli tarkoita vastakaan sitä, että virkamies tilaa haluamansa päätökset ja poliitikot vain tuottavat ne.

Menot