fbpx
Uutiset

Vaihtaisiko Iitti Hämeen vaalipiiriin?

Iitti haluaa vaihtaa maakuntaa Kymenlaaksosta Päijät-Hämeeseen. Mikäli valtioneuvosto hyväksyy kunnanvaltuuston esityksen, edessä on todennäköisesti myös vaalipiirin vaihdos.

Oikeusministeriön neuvotteleva virkamies

Jussi Aaltonen
, tuleeko Iitistä maakunnan vaihdoksen jälkeen automaattisesti osa Hämeen vaalipiiriä?

-Ei taida automaattisesti tulla, se edellyttänee erillisen päätöksen eduskunnalta. Vaalipiirijako on säädetty vaalilaissa siten, että siellä on lueteltu ne kunnat, jotka kuhunkin vaalipiiriin kuuluvat.

-Toisaalta nykyisen lain mukaan vaalipiirijako noudattaa maakuntajakoa, joten olisi varsin todennäköistä, että sellainen esitys tehtäisiin, jos Iitti muuttaa maakuntaa. Mutta tämä asia taitaa olla vasta vireillä?

Kyllä, Iitin kunnanvaltuusto on tehnyt valtioneuvostolle asiasta esityksen, joka lähtee nyt lausuntokierrokselle. Kunta- ja hallintoministeri
Henna Virkkusen
odotetaan esittelevän asian hallitukselle arviolta ensi kevään lopulla.

-Oikeusministeriöhän on asettanut työryhmän pohtimaan vaalipiirijakoa. Joten saattaa olla, että asia on siltäkin osin edennyt siinä vaiheessa, kun tämä tulee ajankohtaiseksi.

Iitin asukasluku on noin 7000 henkilöä. Onko mahdollisella vaalipiirin vaihdoksella vaikutusta Hämeen vaalipiiristä valittavien kansanedustajien määrään?

-Tuohon on hirveän vaikea vastata, kun en ole sitä laskenut. 7000 ei ole kovin suuri määrä, mutta joskus paikkajako on varsin täpärällä… Hämeen vaalipiirin paikkamäärä on kylläkin varsin vakaa, jos kehitys jatkuu nykyisellään. Sama koskee myös Kymen vaalipiiriä. En uskalla sanoa tuohon lopullista vastausta.

Mikäli tulossa oleva kuntauudistus aiheuttaa maakuntarajojen yli meneviä kuntaliitoksia, tuleeko vaalipiireihin enemmänkin muutoksia?

-Tietysti jos maakuntajako muuttuu – muistaakseni ainakin Satakunnan ja Pirkanmaan välillä on tällainen mahdollinen muutos vireillä – on mahdollista, että se aiheuttaisi vaalipiirijakoonkin muutoksia. Mutta voi tosiaan olla, että se asia ratkeaa tässä muuta kautta, riippuen siitä, mihin työryhmä päätyy esityksessään.

Koska työryhmän pitäisi saada työnsä valmiiksi?

-Tämän vuoden loppuun mennessä. Siitä työstä ei ole mitään muuta kerrottavissa. En tiedä, mikä tulee olemaan sen lopputulos. (HäSa)

Menot