Uutiset

Vaikea ja arka asia kajottavaksi

Asuntolainojen korkovähennyksestä on sangen vaikea käynnistää edes asiapitoista keskustelua. Tämän todistaa asuntoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) avauksen kohtalo.

Vapaavuori arvioi keskiviikon Savon Sanomissa, että korkovähennykseen on tulossa ensi hallituskaudella muutoksia.

Hän ei siis uskonut saati esittänyt asuntolainan korkovähennyksen poistamista.

Tästä huolimatta pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) ilmoitti suhtautuvansa kielteisesti vähennyksen poistamiseen, koska muutokset eivät ole yksinkertaisia.

Vapaavuori sai heti kimppuunsa vähennyksen puolustajat muun muassa netin keskustelupalstoilla. Politiikka on välillä äärimmäisen kovaa, kun syytetään siitäkin, mitä ei ole edes tehnyt.

Vapaavuori ei ole suinkaan ainoa vähennysoikeutta punninnut poliitikko. Sen oikeuden karsimista ehdotti esimerkiksi vihreiden kansanedustaja Kirsi Ojansuu maaliskuussa.

Kansantalouden asiantuntijat eivät ole alkuunkaan yksimielisesti innostuneita asuntolainan korkojen vähentämisestä. Sanoma on selvä: systeemissä on heikkouksia ja se tulee yhteiskunnalle – verotulojen menetyksenä – kalliiksi.

Pääministeri Kiviniemi on varoituksissaan oikeassa. Korkovähennyksen muuttaminen on hankalaa.

Muutoksissa täytyisi pitää huoli siitä, ettei olla epäoikeudenmukaisia niille, jotka ovat perustaneet asumisensa ja toimeentulonsakin nykyisten päätösten varaan.

Vähennys koskee noin 700 000 perhettä!

Vapaavuoren kaavailuissa vähennysmalli on porrastettu siten, että ensiasunnon ostajan vähennysoikeutta leikataan kaikkein vähiten.

Hänen esityksensä on kuitenkin kaikkea muuta kuin valmis, se on pelkkä ruutupaperille raapustettu idea.

Vähennysoikeus kiinnostaa kansaa ja siksi sen voisi kuvitella olevan kevään eduskuntavaalien keskeisiä vaaliteemoja. Siitä puhutaan, valmista ei kuitenkaan synny ennen vaaleja, ei välttämättä niiden jälkeenkään.

Miksi? Juuri siksi, että muutos on vaikea ja muutoksesta sopiminen on vaikeaa.

Tilanne on monipuoluejärjestelmässä tuttu. Mikä sopii yhdelle hallituspuolueelle, ei sovi toiselle ja kolmannelle. Jos kaksi puoluetta löytää toisensa, muut hallituspuolueet voivat vielä esityksen kaataa.

Ennen vaaleja puolueet tapaavat pelata varman päälle vaalimenestyksensä turvaamiseksi. Niinpä ei olisi mikään ihme, vaikka kaikki puolueet ilmoittaisivat pitävänsä kiinni vähennysoikeudesta.

Tarkoittaako vähennysoikeuden poistamisen vastustaminen myös sitä, ettei pelivaraa ole edes Vapaavuoren vilauttamiin muutoksiin?

Oikeuteen puuttuminen vaatii vaalien jälkeen hallitusta muodostavilta puolueilta likaista työtä – ja nopeita ratkaisuja, sillä muuten asia voi jumiutua. Ikävä kyllä asia on sen verran hankala ja suuri, että päätökset seurauksineen on huolellisesti valmisteltava, mikä vie oman aikansa.

Hallituksen helpoin valinta on jatkaa vanhoilla nuoteilla.

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic