Uutiset

Vaikeistakin asioista on päätettävä

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallitus antaa eduskunnalle esityksen hedelmöityslaiksi. Asia ratkesi hallituksen iltakoulussa. Vanhanen kertoi istunnon jälkeen, että hallitus käsittelee lakiesitystä, vaikka se ei pystykään tekemään hedelmöityshoidoista yksimielisestä esitystä.

Vanhasen hallitus on nostamassa esityslistalleen kiistatta vaikeaa asiaa. Tästä kielii jo se, ettei pääministeri edes yritä koota ministereiden yhteistä rintamaa lain taakse. Oikeusministeri Leena Luhtanen (sd.) tukee kaikkien naisten oikeutta hedelmöityshoitoon, muun muassa peruspalveluministeri Liisa Hyssälä (kesk.) haluaa rajata yksinäiset naiset ja lesboparit hoitojen ulkopuolelle.

Hallituksen ratkaisu on perusteltu. Hedelmöityshoidoista on pystyttävä sopimaan, vaikka hallitus onkin asiasta erimielinen. Hallitus antaa lakiesityksen, josta viimeisen sanan sanoo eduskunta. Päätös laista syntyy täysin parlamentarismin pelisääntöjen mukaisesti. Jo nyt on selvää, että laki saa aikaan laajaa keskustelua eduskunnassa ja jakaa kansanedustajat ainakin kahteen leiriin.

Hedelmöityshoidoista on keskusteltu jo tähän mennessä varsin paljon, syvällisesti ja pääosin myös sivistyneesti. Tällä linjalla on syytä jatkaakin. Kiihkoilu ja eri mieltä olevien leimaaminen on kipeässä ja hankalassa asiassa aivan turhaa. On yksinkertaisesti rehellistä myöntää, ettei hedelmöityshoitoihin ole määriteltävissä yhtä ja ainoaa oikeaa kantaa.

Mielipiteenvaihto keskittyy silmiinpistävän selvästi siihen, onko vain miehen ja naisen parisuhteessa elävillä oikeus hedelmöityshoitoon. Kaiken kiivailun keskellä olisi sentään hyvä muistaa, että yksinäiset naiset ja lesboparit olisivat hoidettavien joukossa äärimmäisen pieni vähemmistö.

Mieliä kiihdyttää erityisesti ajatus naisparien mahdollisuudesta saada hoitojen avulla lapsia. Kaikkia naisia koskevan hoidon vastustajat korostavat, että maahan ollaan synnyttämässä perheitä, joissa lapsella ei ole lainkaan isää. Kukaan ei tunnu muistavan sitä tosiasiaa, että voimassaolevan lain mukaan yksinäinen nainen voi adoptoida lapsen.

Suomeen ei olla luomassa uutta perhemallia. Kaiken lisäksi monet avio- ja avoliitot päättyvät eroon ja edelleenkin on valitettavan yleistä, että lapsi tai lapset jäävät jopa yksinomaan äidin hoidettavaksi.

Lakia koskevassa keskustelussa on nostettu kunniapaikalle oikeus-käsite. Osa mielipiteensä esittäneistä perää oikeutta naisille, osa lapsille ja jokunen perheille. Hedelmöityshoidoista ollaan toki säätämässä lakia, mutta ihmisten keskeinen arkielämä on jotain muuta kuin lakikirjasta esiin kaivettujen oikeuksien hokemista.

Olipa aikanaan eduskunnan hyväksymän lain sisältö mikä hyvänsä, on syntyvällä lapsella oikeus rakkauteen. Lain voima on sittenkin kaikkein tärkeimmässä lasta koskevassa asiassa äärimmäisen rajallinen.

Päivän lehti

19.1.2020