Vaikka mitä hyvää kesäkurpitsasta

Kesäkurpitsa eli zucchini on joka kokin kaveri. Nuoret yksilöt rouskuvat sukulaisensa kurkun tapaan raakana salaateissa ja paistuvat herkullisiksi grillissä.
Suuremmiksi kasvaneet ja jo vähän pehmeämmät yksilöt käyvät mainiosti lämpimiin ruokiin.
Kesäkurpitsa säilyy parhaiten raikkaana viileässä, mutta muutaman päivän myös huoneenlämmössä, jos pidät sen kaukana etyleeniä tuottavista banaaneista ja tomaateista. Pakastamista kesäkurpitsa kestää huonosti.
Myös kesäkurpitsan kukinnot ovat suurta herkkua täytettyinä ja uppopaistettuna tai vaikkapa quesadillan välissä.
Kesäkurpitsa-sienilasse
kuudelle
Pilko sienet ja sipuli. Paista niitä öljyssä keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Mausta timjamilla, suolalla ja hyppysellisellä valkopippuria.
Tee kastike sekoittamalla tölkkitomaatit (saksi tomaatteja hiukan pienemmiksi), puolitetut kirsikkatomaatit, hienonnettu valkosipuli ja silputut basilikanlehdet.
Mausta sokerilla ja maun mukaan suolalla ja mustapippurilla.
Kokoa lasse levittämällä öljytyn uunivuoan pohjalle kerros kesäkurpitsaviipaleita ja niiden päälle puolet tomaattikastikkeesta. Lisää puolet sienistä ja sienien päälle 1/3 juustoraasteesta. Toista kerrokset.
Laita päällimmäiseksi kerros kesäkurpitsaviipaleita ja loput juustosta. Voit säästää muutaman puolitetun kirsikkatomaatin koristeeksi pinnalle.
Peitä vuoka foliolla ja paista 200 asteessa puoli tuntia. Poista folio ja paista vielä noin 10 minuuttia, jotta pinnan juusto saa kauniin värin. Anna vetäytyä kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua.
Kesäkurpitsa-fetalevite
Survo jäähtyneet viipaleet karkeasti yhdessä fetajuuston kanssa. Lisää sitruunamehu. Tarjoa tahna kalamata-oliivien ja tattari- tai ruisnappien kera.
Kesäkurpitsa- vuohenjuustokeitto
kuudelle
Soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi. Lisää pehmeä vuohenjuusto ja kuumenna keitto. Lisää keittoon kynteli.
Leikkaa vuohenjuustotangosta 6 viipaletta ja paista niihin pinnat kevyesti paistinpannulla. Toinen puoli riittää.
Jaa keitto annoskulhoihin. Aseta jokaiseen kulhoon siivu juustoa, kurpitsansiemeniä ja lorauta lopuksi kierros paahdettua kurpitsaöljyä.
Zucchini-salaatti
kuudelle
Sekoita kesäkurpitsasiivut, melonilohkot, pähkinät ja pätkityt herneenversot salaattikulhossa.
Valmista kastike laittamalla öljy, sitruunamehu, mausteet, silputtu persilja ja silputtu chili kannelliseen lasipurkkiin. Sulje kansi ja ravista.
Kaada kastike hetki ennen tarjoilua salaatin päälle.
Pikaiset avokado-nuudelit
kahdelle
Irrota avokadosta hedelmäliha ja survo se sauvasekoittimella puristetun limen ja korianterin kanssa tahnaksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Muista, että avokado kaipaa reilusti suolaa.
Kuumenna öljy paistinpannulla ja kypsennä siinä nuudeleita käännellen 1–2 minuuttia. Ota pois liedeltä ja sekoita avokadotahna nuudelien joukkoon.
Heitä sekaan muutama puolitettu kirsikkatomaatti ja viimeistele parmesaanilastuilla.
Nanna Rintala