Kolumnit Uutiset

Vaikutusvallankumous

Miksi me viihdyimme niin, kun nuoret kiekkojellonat taistelivat eilen illalla maailmanmestaruudesta?

Siksikin, että nuorisolätkä on niin koukuttavaa, urheilua aidoimmillaan: koskettavaa yrittämistä, periksiantamattomuutta ja liikuttavia virheitä.

Mutta on siinä muutakin. Lupaus paremmasta tulevaisuudesta. Katsojan mielihyvä muistuttaa vanhempien ylpeyttä omien lasten tussipiirroksista, legohäkkyröistä tai matematiikkaolympialaisten mitalista.

Sekin lämmittää, että nuori voi yhä nousta myös ikätovereidensa suosioon muutenkin kuin sosiaalisen median kautta. Tekemällä jotain loistavasti tosielämän kaukalossa eikä vain virtuaalisesti ja videoissa.

Kun yhdysvaltalainen Time-lehti listasi päättyneen vuoden vaikutusvaltaisimpia nuoria, korostuivat ne, jotka olivat luoneet maineensa somessa. Vloggaajana, bloggaajana, twiittaajana.

Ylipäätään viihteen osuus häikäisi: oli tanssijaa, näyttelijää, laulajaa, muoti-idolia. Ja urheilijaa.

Lätkäleijonissa on tässä vertailussa hellyttävää kotikutoisuutta. Samanlaista kuin presidentti Sauli Niinistön pariinkin otteeseen julkisuudessa ylistämässä marjanpoimijassa Oscar Taipaleessa.

Tuollaisesta nostosta oli helppo hyvittää mielensä myös tällaisen poikavuotensa marjamättäillä kontanneen. Vaikka presidentin arvio siitä, että esimerkin antaja ”panee kaverinsa ja monet muutkin innostumaan samaan”, onkin ylioptimistinen.

Siinä tuoksahtaa vanhakantainen, isällinen toive pitää lapset niin sanottujen hyvien harrastusten parissa. Mutta ei heillä ole aikaa. Älykännykkä on älyttömän huono marjanpoimuri.

Myös kyselyssä, jonka Lännen Media teki vaikutusvaltaisimmista suomalaisista nuorista, vyöryi viihde. Onko maailma jo valmis ja liian helppo? Ovatko asiat jo niin hyvin, että se on tylsää?

Tylsyyttä pelätään. Koko ajan pitää tapahtua, olla elämyksiä. Jos nuorella on tylsää, se diagnosoidaan mielenterveyden häiriöksi. Tällä menolla maailma viihdyttää itsensä hengiltä.

Tutkijoilta on jo jonkin aikaa tullut viestiä, että tietotekninen vallankumous on jo ohi. Innovaatiot tehdään viihdeteollisuuden piikkiin, eivätkä ne olennaisesti lisää kokonaistalouden tuottavuutta.

Vaikuttaa siltä, että merkittävimpiä vaikutusvallankäyttäjiä ovat ne, jotka vaikuttavat toisten vapaa-ajan käyttöön.

Perinteinen yhteiskunnallinen vaikuttaminen on tuskin koskaan ollut näin vanhanaikaista.

Menot