Uutiset

Vaimon kaivoon laittaminen on vanhanaikaista

Kaivojen keväthuolto on ajankohtaista juuri nyt, sillä sulamisvedet voivat aiheuttaa juomaveden laadulle monenlaisia ongelmia. Sesonki näkyy myös ammattimaisen kaivoon katsojan kalenterissa.

– Arvioisin, että yli 90 prosenttia rengaskaivojen saumoista vuotaa pintavesiä sisään. Tämä on harvinaisen hyväkuntoinen betonirengaskaivo, toteaa Vesihuolto Eerola Oy:n kuntotarkastaja Seppo Kämäräinen loppilaiselle kesäasukkaalle Ilkka Elgille.

Kämäräisen palveluihin on nyt noin parin viikon jono, jos kyse ei ole akuutista hätätapauksesta. Toiset pari viikkoa mennee, kun kunnostuskalusto pääsee paikalle. Palveluntarjoajia on markkinoilla vähän.

– Kunnon välineistö on iso investointi ja lisäksi täytyy olla vesihygieniapassit kunnossa, Kämäräinen huomauttaa.

– Koko ajan meille riittää enempi ja enempi kysyntää, sillä kaivojen määrä ei vähene, vaikka talouksia liitetään vesihuoltojärjestelmiin. Kesämökkejä rakennetaan koko ajan lisää.


Rotat tukkivat suuttimia

Tavallinen ongelma saumojen vuotamisen lisäksi on kansirakennelmien puutteet.

– Liskot ja rotat pääsevät kaivoihin sisään ja tukkivat helposti hanojen suuttimet, jos rakenteet eivät ole kunnossa. Juuri oli tapaus, jossa raanasta tuli lähinnä mustia karvoja. Seurauksena on usein ihmisille vatsavaivoja, jopa sairaalakuntoon asti.

– Todella hurjia virityksiä näkee, ja yhteyttä otetaan yleensä vasta siinä vaiheessa, kun joku ongelma tulee. Ennakoimalla välttyisi paljolta harmilta, kuntotarkastaja Kämäräinen neuvoo.

Kaivonsa itse huoltavia on yhä vähemmän.

– Perinteinen menetelmähän on, että pumpataan uppopumpulla kaivo tyhjäksi ja laitetaan rouva kaivoon kuuraamaan. Varovainen kuitenkin kannattaa olla, sillä kaivoissa on aina hydraulisen murtuman vaara ja syvissä kaivoissa ongelmana myös hapensaanti.

Ilkka Elg päätti luottaa vuonna 2003 rakennetun kaivonsa huollossa suosiolla ammattilaiseen.

– Vaimo ei suostu menemään kaivoon, Elg hymyilee.


Saa kotitalousvähennyksen

Elgin rengaskaivon perushuolto, johon kuuluu veden pumppaaminen säiliöön ja lasku muualle, pohjalietteen poisto, suodatinhiekan vaihto, kaivon pesu sekä läpivientien tiivistykset, kustantaa Seppo Kämäräisen jättämän tarjouksen mukaan noin 600 euroa ilman matkakustannuksia.

– Siitä saa vielä 60 prosentin kotitalousvähennyksen, mikä on vähentänyt pimeää työtä paljon, Kämäräinen kiittelee.

Hän haluaa erikseen varoittaa, että kaivojen huoltamisessa on olennaisinta huolehtia välineiden puhtaudesta.

– Lokayrittäjää ei kannata pyytää tyhjentämään kaivoaan. Letkuista tai pumppuihin jääneestä vedestä voi helposti saada tosi pahan bakteerin kaivoon, jolloin kaivon desinfiointi ja putkien painehuuhtelu on iso urakka. (HäSa)

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic