fbpx
Uutiset

Vaimot ajoivat päänsä kaljuiksi protestiksi miestensä kohtelulle Kiinassa

Neljä Kiinassa vangitun vaimoa ajoi päänsä kaljuiksi protestina miestensä kohtelulle. Yuan Shanshan (vas.), Wang Qiaoling ja Li Wenzu kuvattiin joulukuussa 2016. Kuvasta puuttuu Liu Ermin. Kuva: HOW HWEE YOUNG

Neljän vangitun asianajajan vaimot ajoivat päänsä kaljuiksi Kiinassa maanantaina. He sanoivat protestoivansa Kiinan hallinnon vainoa miehiään kohtaan.

Kiinan presidentti Xi Jinping on suhtautunut kovakätisesti toisinajattelijoihin. Satoja ihmisjuristeja ja aktivisteja on otettu kiinni, pidätetty ja vangittu sen jälkeen, kun hän astui virkaansa vuonna 2012.

Neljä asianajajaa, joiden vaimot leikkasivat hiuksensa pois, otettiin kiinni heinäkuussa 2015 suuressa pidätysaallossa. Tuolloin Kiinan poliisi otti kiinni ja kuulusteli noin 300:a ihmistä operaatiossa, jota kutsutaan nimellä 709 päivämäärän mukaan.

Maanantaina vaimot olivat kutsuneet naapureita ja ulkomaisia toimittajia todistamaan, kun he ajoivat toisiltaan päänsä kaljuiksi Pekingissä.

He panivat hiuksensa läpinäkyviin muovilaatikoihin yhdessä heidän miestensä kuvien kanssa. Heidän oli määrä mennä Kiinan korkeimpaan oikeuteen tekemään vetoomus miestensä kohtelun vuoksi.

Yksi naisista, Li Wenzu, ei ole pystynyt käymään miehensä Wang Quanzhangin luona sen jälkeen, kun hän katosi vuoden 2015 ratsiassa. Li Wenzu kertoi, että hän protestoi tapaa, jolla Kiinan viranomaiset käsittelevät hänen miehensä tapausta.

Li Wenzun mukaan tuomarit olivat laittomasti viivästyttäneet Wangin oikeudenkäyntiä ja estäneet häntä nimittämästä asianajajaa miehelleen.

Wangia pidetään vankina Tianjinissa epäiltynä valtiovallan horjuttamisesta. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan häntä on kidutettu sähköllä.

Li Wenzu sekä seitsemän asianajajaa, jotka hän on yrittänyt nimittää, eivät ole päässeet vierailemaan Wangin luona.

Monet vangittujen omaiset ovat viime vuosina pyrkineet painostamaan hallintoa, jota vangitut pääsisivät vapaaksi. Viranomaiset ovat vastanneet kuitenkin muun muassa kotiaresteilla, jotta perheenjäsenet eivät saisi ääntään kuuluviin.

Menot