Uutiset

Vain fileointiveitsi puuttuu

Sehän on kiva.

Näin kuvasi Heini Kuusela-Opas perjantaina juuri Virvelinrantaan avattua Kalamajaa. Mökkiä, josta saa jäähilettä, ja jossa voi perata kalasaaliin.

-Poika opetteli juuri perkaamaan. Hän saa perata kalat täällä, ja äiti saa valmista pannulle laitettavaa, haaveili Kuusela-Opas, ja Joonas-poika nyökkäili vieressä ennen vesille lähtöä.

250 kiloa päivässä

Markku Keijälä, Hämeenlinnan kalastusalueen hallituksen puheenjohtaja, näytti puolestaan, miten jäähilekoneesta kauhotaan jäätä.

-Kone tekee vuorokaudessa 250 kiloa hilettä, kehui kalastusalueen isännöitsijä Petri Mäkinen.

Aika määrä.

Perjantaina koneen pohjalla oli hilettä vähänlaisesti. Mutta ei kai se mikään ihme ollut, 30 asteen helteellä.

-Trooppisilla keleillä tämä ei toimi yhtä hyvin.

Neljätuhatta euroa maksava laite on kytkettynä vesijohtoon samaan tapaan kuin pesukone. Sitä mukaa kun laite imee nestettä, se pullauttaa sitä sisuksiinsa pieninä rakeina.

Palvelu on ilmainen

Moni saattaa nyt ihmetellä, miksi kalastajia hellitään Virvelinrannassa moisella luksuksella. Mistä rahat?

Noin 15 000 euron kokonaiskustannukset otettiin kalastusalueen tililtä.

Sitä ennen teetettiin kysely, jossa varmistettiin, että ilmaiselle palvelulle on satoja käyttäjiä huhti-marraskuisin.

Avaimen saa naapurista

Ja näin se sitten käy: Kalastaja kauhoo astiaansa jäätä, hyppää paattiin ja työntää saaliin jään joukkoon. Siellä se säilyy kylmänä iltana asti, mikäli kansi on kiinni.

Palatessa kalan voi perata ja fileoida käsittelyalustalla, joita on neljä. Vain fileointiveitsi pitää olla omasta takaa.

-Perkausjätteet haisevat, eipähän tarvitsisi laittaa niitä kotona biojätteeseen, Juha Kuusela-Opas mietti.

Mikäli majan ovi on lukossa, avaimen saa viereisestä Rantakrouvista. (Häsa)