fbpx
Uutiset

"Vain harrastustoimintaa?"

Hämeen Sanomissa 18.10. 2005 Hämeenlinnan koulutuksen ja kulttuurin toimialajohtaja Veikko Mikkola totesi, että “kansalaisopistot ovat pääasiassa vain aikuisten harrastustoimintaa”.

Edellä olevaan tokaisuun on tullut vastauksia Satu Leivonsalolta (vihr.) ja Milko Tuomiselta (vihr.) sekä taideaineiden suunnittelijaopettajalta Lea-Sisko Pasaselta, joiden kaikkien mielipiteistä olen samaa mieltä. Haluan kertoa yhden esimerkin kansalaisopiston merkityksestä vuosien takaa.

Ollessani 1970-1980-luvulla Aikuisopettajain liiton AiOL:n puheenjohtajana liikuin paljon ympäri maata. Kerran olin Rovaniemellä Rovalan kansalaisopistossa ja kävin Ylinampan kylässä, joka sijaitsee noin 40 km Rovaniemeltä pohjoiseen.

Vuotta aiemmin kylässä olivat kansalaisopiston piirit loppuneet opiskelijoiden vähyyden vuoksi (
Kuitenkin jotkut toimeliaat kyläläiset saivat vuoden aikana Rovalan opiston päättäjät vakuuttuneiksi siitä, että Ylinampan kylään tarvitaan liikunta- ja ompelupiirit. Nuo piirit olivat aloittaneet toimintansa uudelleen sinä syksynä, kun siellä vierailin.

Ruotsiin muuttaneetkin palasivat takaisin kuultuaan opistopiirien toiminnasta. Syrjäisen kylän elämä elpyi. Ja piirit pysyivät täysilukuisina! Kansalaisopisto valoi uskoa tulevaisuuteen.

Tietääkseni Vanajaveden opistossa kurssimaksuista kertyy 25-30 prosenttia kuluista. En tiedä, missä muussa vapaaehtoisesti ylläpidetyssä oppilaitoksessa kerättäisiin yhtä suuri osuus. Vapaaehtoinen lukiokin on ilmainen, mikä on tietysti hyvä asia ja oikein.

Kaikkea ei voi mitata yksinomaan rahalla, kuten vaikkapa mielenterveyttä, johon viikottaiset kokoontumiset opintopiireihin vaikuttavat positiivisesti. Tämä tulos on monin tutkimuksin todettu. Tokaisu “vain harrastustoimintaa” osoittaa, ettei kaupungin johdossa riittävästi tunneta tosiasioita.

Antti Kankkunen

lehtori,

AiOL:n kunniapuheenjohtaja

Hämeenlinna

Menot