Kolumnit Uutiset

Vain harvalla on vapaus valita

Kameran linssiin katsoo väsynyt ja vakava nuori nainen. Lyhyiden farkkushortsien ja vaaleanpunaisen tuubitopin välistä puskee pallon muotoinen vatsa, joka vetää selän hienoiselle notkolle.

Kuvassa seisoo 14-vuotias brasialainen Erlen, joka on kolmatta kertaa raskaana.

Kuva Erlenistä on osa englantilaisen valokuvaajan James Mollisonin valokuvasarjaa Where Children Sleep. Sarjasta koostettu kirja esittelee lasten nukkumapaikkoja kaikilta yhdeksältä mantereelta.

Erlen asuu Rio De Janeiron hökkelikylässä, eikä hänellä ole omaa huonetta. Tavallisesti Erlenin nukkumapaikka on lattialla, mutta nyt, ollessaan viimeisillään raskaana, äiti on antanut hänelle luvan nukkua sängyssä.

Ensimmäisen kerran Erlen tuli raskaaksi 12-vuotiaana, mutta lapsi syntyi kuolleena. Vuotta myöhemmin myös toinen lapsi kuoli pian synnytyksen jälkeen.

Mikäli kolmas lapsi säilyy elossa, Erlenin täytyisi keskeyttää koulunkäynti ja jäädä kotiin huolehtimaan yksin lapsesta.

Mollison ei ole keskittynyt kuvaamaan ja kauhistelemaan vain niin sanottujen huono-osaisten lasten elämää.

Mukana kuvasarjassa ovat muun myös Viidennellä avenuella kattohuoneistossa asuva, yhdeksänvuotias Jaime, joka kertoo harrastuksekseen osakesijoittamisen.

Kaksitoistavuotias Maria asuu Mexico Cityssa yhdellä vauraimmista asuinalueista, jota kiertää takorautainen portti vartijoineen.

Erlenin valokuva aiheutti kohun levittyään sosiaalisessa mediassa.

Ihmiset kyselivät järkyttyneinä, kuka saattaa kyseisen lapsen raskaaksi kerta toisensa jälkeen.

Kommentoineet ovat huolissaan maan olemattomasta sukupuolivalistuksesta sekä siitä, miten lapsi voidaan raiskata useita kertoja viranomaisen siihen mitenkään puuttumatta.

Suomessa kyseessä olisikin rikos, sillä lain mukaan seksiä ei saa harrastaa kukaan alle 16-vuotias. Lain rajanvetoa on perusteltu muun muassa aivojen kehityksen keskeneräisyydellä.

Brasilian lainsäädännön mukaan taas jopa 12-vuotias voi harrastaa seksiä ilman seuraamuksia, kunhan kumppani on itseä korkeintaan viisi vuotta vanhempi.

Suuri osa suomalaisista, teini-ikäisinä lapsensa saaneista ovat erinomaisia vanhempia.

Katolinen Brasilia ei salli aborttia, eikä köyhälle, slummissa asuvalle lapselle ehkäisyn hankkiminen ole ihan helppoa, vaikka sitä etukäteen tulisikin ajatelleeksi.

Erlenin raskautta huomattavasti surullisemmalta tuntuukin ajatus siitä, että eri ihmisille vapaus merkitsee hyvin erilaisia asioita.

Tarina ei kerro tulevan lapsen isästä sanaakaan.

Erlen puolestaan ei ole ainakaan vielä menettänyt toivoaan. Hän haaveilee eläinlääkärin ammatista ja toivoo asuvansa jonain päivänä jossain ihan muualla.

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic