fbpx
Uutiset

Vain hieman lisää värikkyyttä

Hämeenlinna 2.4.2005

Sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtajaehdokkaat ovat mitä ilmeisimmin koossa. Perjantaina ehdokkaaksi suostui ulkoministeri Erkki Tuomioja, häntä ennen puoluejohtajaksi olivat jo rynnimässä kansanedustaja Arja Alho, opetusministeri Tuula Haatainen, oikeusministeri Johannes Koskinen sekä puoluesihteeri ja kansanedustaja Eero Heinäluoma.

Ehdokaslista voi toki edelleen pidentyä, mutta viimeistään Tuomiojan ehdokkuus panee SDP:n puheenjohtajuudesta kiinnostuneet harkitsemaan, mitä mieltä on ehdokkaaksi lähteä. Ehdokkaana on nyt sen verran kovia nimiä, että Arja Alho, vaikka onkin entinen ministeri, on auttamatta kovassa kyydissä. Ei olisi lainkaan ihme, vaikka hän heittäisi pyyhkeen kehään jo hyvissä ajoin ennen SDP:n kesäkuun puoluekokousta.

Erkki Tuomioja pelasi korttinsa taitavasti. Hän odotti rauhassa, että muut ehdokkaat – erityisesti ylivoimainen suosikki Eero Heinäluoma – astuivat parrasvaloihin. Kehä täyttyi, mutta samaan aikaan yltyi jupina, jonka mukaan Heinäluoma on ikään kuin demokratian vastaisesti etukäteen valittu puheenjohtaja Paavo Lipposen seuraajaksi.

Myös SDP:n sisällä kiihtyivät “kunnon kisaa” vaativat puheenvuorot. Heinäluoman tukijat olivat vaitonaisia, muut ehdokkaat tukijoineen peräsivät puheenjohtajataistoon syvällistä keskustelua puolueen linjasta ja tulevaisuudesta. Heinäluoman tokaisu linjan rukkaamisesta piirun lähemmäksi ihmistä ei nostattanut riemunkiljahduksia.

Kun paineet olivat sopivasti kasvaneet, Tuomioja suostui ehdokkaaksi. Mikä perimmiltään sai hänet vastaamaan kyllä, sen hän tietää itse parhaiten. Ratkaisu ei varmasti ollut helppo, sillä Tuomioja hävisi viime puheenjohtajavaalissa selvin numeroin Lipposelle. Tällä hetkellä häntä odottaa sama kohtalo, vastustaja vain on vaihtunut Lipposesta Heinäluomaksi. Tuomioja ei ainakaan pelkää ikuisen häviäjän leimaa.

Mikä muuttuu SDP:n puheenjohtajataistossa Erkki Tuomiojan ehdokkuuden myötä? Koossa olevien tosiasioiden perusteella ratkaisevasti tuskin mikään. Siinä mielessä kuvio on muuttumassa, että Alhon, Koskisen ja Haataisen painoarvo vähenee. Kolmikko voi roikkua kisassa mukana, mutta tästä eteenpäin SDP:n puheenjohtajuus on silmiinpistävästi Eero Heinäluoman ja Erkki Tuomiojan kaksinkamppailua.

Heinäluoman ja Tuomiojan linjoissa on, ainakin toistaiseksi, hyvin pieniä eroja. Olisi yllätys, jos SDP:n puheenjohtajan valinta kääntyisi linjavalinnaksi. Tuomiojalla on Heinäluoman haastajana aika vähän pelitilaa. Tuomioja ei esimerkiksi voi korottaa ääntään vastustajansa SAK-kytköksistä yksinkertaisesti siksi, että ay-väellä on puheenjohtajan valinnassa huomattavan paljon äänivaltaa.

SDP:n puoluekone saa puheenjohtajan valinnasta hetkellisen piristysruiskeen. Julkisuus on mille hyvänsä puolueelle kullanarvoinen asia. SDP:n puheenjohtajaksi puoluekokousedustajat valitsevat ehdokkaan, jonka he arvelevat parhaiten ajavan puolueen asiaa ja nostavan SDP:n maan suurimmaksi puolueeksi.

Heinäluoman ja Tuomiojan linjoissa on, ainakin toistaiseksi, hyvin pieniä eroja.

Menot