Uutiset

Vain hyvä onni tuo mitalin

Tähtiä syttyy ja tähtiä sammuu, kun maailman parhaat yleisurheilijat kamppailevat maailmanmestaruuksista Daegussa.

Etelä-Korean kolmanneksi suurin – 2,5 miljoonan asukkaan – kaupunki on tästä päivästä lähtien MM-kisojen näyttämönä yhdeksän päivän ajan.

Kisoista on jälleen kerran lupa odottaa paljon. Daegu tekee varmasti kaiken mahdollisen kisojen onnistumiseksi, ammattiurheilijoiden työolojen hyväksi ja katsojien viihtymiseksi.

Suurimmilla urheilutapahtumilla kilpaillaan ankarasti: nyt on Daegun asia lyödä niin loistolla kuin laadulla – rahaa laskematta – kaikki aiemmat kaksitoista MM-kisaa.

MM-kisoista ei kuitenkaan ole olympiakisojen lyöjäksi.

Kisat järjestetään maassa, jolla on aseellisiinkin yhteenottoihin johtavia riitoja naapurimaan kanssa. Ennen kisoja onkin pohdittu, säilyykö rauha Pohjois- ja Etelä-Koreoiden rajalla yhdeksän päivää.

Pohjois-Korea on arvaamaton valtio.

Kullasta ja kunniasta taistelee ainoastaan kolmetoista suomalaista urheilijaa. Naisurheilijoita on matkassa vain kaksi, mikä hätkähdyttää.

Tilanne on jo lähtöviivalla kovin selvä: suomalaisten yleisurheilun ystävien on osattava iloita ulkomaalaisten huippujen menestyksestä.

Maailman huipulle himoitseva urheilija ei voi luottaa onneen vaan työhön, ankaraan ja entistä parempaan tulokseen johtavaan harjoitteluun sekä kunnon oikeaan ajoitukseen.

Suomalaisen urheilijan mitali on tällä kertaa kuitenkin poikkeuksellisen paljon kiinni myös hyvästä onnesta. Näin todistaa tulostaso. Jos käy oikein kurjasti, suomalaiset eivät etene edes loppukilpailuihin asti.

Tämä olisi katastrofi, murheellisen varoittava todistus suomalaisen yleisurheilun tilasta.

Mitalitoivoja on muutama. Moukarissa Olli-Pekka Karjalaisella on sauma mitaliin, mutta tämä edellyttää täydellistä onnistumista vuoden tärkeimmällä hetkellä.

Keihäs on perinteinen suomalaislaji. Tällä kertaa odotukset ovat poikkeuksellisen maltillisia – tarjolla on pistesija, mikä toteutuessaan kyllä aiheuttaa kansan syvissä riveissä nurinaa.

Miesten keihään valinta sai aikaan liikaa tunteiden kuohuntaa. Kisojen jälkeen alkaa tuloksesta riippumatta jossittelu siitä, miten valintasekoilu vaikutti keihäänheittäjien keskittymiseen ja tuloksiin.

MM-kisoihin osallistuu tälläkin kertaa dopingpeikko. Huippu-urheilu ja kielletyt aineet ovat pari, jota ei koskaan voi erottaa toisistaan.

Käryt rähjäävät urheilun mainetta, samalla ne todistavat kaiken aikaa kehittyvien testien tehosta. Jos kisoissa ei kukaan jää vilpistä kiinni, on turha kuvitella maailman uskovan noin vain puhtaaseen urheiluun.

Tässä tapauksessa moni laskee, että ainakin voittajien käytössä on testit ohittavia uunituoreita ihmeaineita.

Päivän lehti

2.12.2020

Fingerpori

comic