fbpx
Uutiset

Vain kuntaliitos synnyttää metropolin

Nykyinen meno pääkaupunkiseudulla ei voi jatkua. Tätä mieltä on pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) hallitus hartaasti odotetussa ja myös pelätyssä metropoliselonteossa.

Perjantaina julkaistu kannanotto keräsi kiitosta pääasiassa Helsingistä, arvostelua Vantaalta, Espoosta ja Kauniaisista, mutta suuriin tunteenpurkauksiin se ei johtanut.

Asetelma on edelleen ennen muuta Helsinki vastaan muut kaupungit ja kunnat. Helsinki nähdään varsinkin neljän kunnan kuntaliitoksessa ylivertaisesti voittavana osapuolena.

Selonteko on pelkkä selvitys, erilaisten uhkien ja mahdollisuuksien punnintaa. Nykyisellä hallituksella ei ole kantaa miten yhteistyön ongelmat ratkaistaan. Ilmaan heitetään niin kuntaliitos kuin seutuhallintomalli.

Kuntaministeri Tapani Tölli (kesk.) torjuu ehdottomasti neljän kunnan pakkoliitoksen, samaan hengenvetoon hän kuitenkin korostaa, että jotain on pakko tehdä!

Pelkkä hienosäätö ei riitä, linjaa asuntoministeri Jan Vapavuori (kok.). Kokoomus tapaa liputtaa kilpailulle, nyt puolueessa sentään ymmärretään rajoitusten arvo.

Tilanne on tuskaisen vaikea, sillä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten yhteistyössä on siirryttävä 2000-luvulle. Pelkästään liikenteen ja kaavoituksen kehittämisessä on otettava nykyistä paremmin huomioon kokonaisuus, johon kuuluu laajasti katsottuna 14 kuntaa.

Kiviniemen hallitus siirsi asian käsittelyn vaalien jälkeiselle hallitukselle, mikä on myös perusteltua.

Rehellisyyden nimissä on korkea aika myöntää, että Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten yhteistyö on lähinnä puuhastelua, etanan nopeudella etenevää maan tärkeimmän alueen kehittämistä.

Kun neljän kunnan voimin ei synny tuloksia, puheet on siirrettävä valtakunnan tasolle, maan hallitukselle. Jotain on viimein tehtävä aivan kuten kuntaministeri Tölli toteaa.

Lähtöruudussa on valittavana kovia ja pehmeitä lääkkeitä. Jos pakkoliitos on liian kova pala purtavaksi, vaalien jälkeinen hallitus voisi nostaa pöydälle 14 kunnan seutuhallinnon.

Mitä on odotettavissa yhteistyöstä, joka yrittää ulkoa tulevalla käskyllä saada kunnat hedelmälliseen yhteistyöhön?

Rankka mutta samalla tuloksiin johtava ratkaisu on Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisen pakkoliitos. Vaalien jälkeisellä hallituksella tulisi olla henkistä kanttia päätökseen, joka saisi pääkaupunkiseudun kehittämiseen takuuvarmasti vauhtia.

Poliittista realismia on myöntää, ettei pakkoliitos ole näköpiirissä. Sitä ovat sulkemassa pois jo vaalilupaukset: tuskin yksikään puolue tukee vaalien alla kuntien pakkoliitoksia.

Kuntaliitokset on laskettu ainoastaan keskustan ongelmaksi, mikä arvio ei pidä paikkaansa.

Metropoliyhteistyö on vieläpä aivan eri suuruusluokan asia koko Suomelle kuin keskustavetoisten pikkukuntien ongelmat maaseudulla. Pääkaupunkiseutu pysyy kokoomuksen, SDP:n ja vihreiden päänsärkynä.

Menot